digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Radni sastanak imama u Ljubljani - Aktivnosti u povodu stoljeća IZ u Sloveniji

Autor: Septembar 08, 2017 0

Redovni sastanak imama uposlenih u Islamskoj zajednici u Sloveniji sa muftijom dr. Nedžadom Grabusom održan je 22. augusta 2017. godine.
Muftija Grabus na početku ukazao na doprinos hadži Sulejmana Abdić, koji je preselio na Ahiret 12. jula 2017. godine, Islamskoj zajednici, podsjetivši da je on sedamdesetih godina 20. stoljeća bio jedina osoba koja je obavljala imamske poslove u Sloveniji. Sudjelovao u aktivnostima skoro svakog džemata u Sloveniji. Stoga je predložio da imami prije bajram-namaza posvete nekoliko trenutaka hadžiji Sulejmanu i govore džematlijama o njemu i njegovom radu. Biće proučena i hatma pred njegovu dušu do Kurban bajrama.
U nastavku se razgovaralo o analizi aktivnosti u toku mjeseca ramazana, o Islamskom kulturnom centru, mektebskoj nastavi i drugim aktivnostima.
Posebno se razgovaralo o problemima s kojima se imami suočavaju u svom djelovanju. Sve više se pojavljuju ljudi koji odstupaju od ustaljenog i konsenzusom prihvaćenog prakticiranja vjere među muslimanima jugoistočne Evrope. Svojim ponašanjem, nepoštivanjem kućnoga reda i Statuta IZ često unose nelagodu i nemir među džematlije. IZ u Sloveniji će u narednom periodu tom pitanju posvetiti ozbiljnu pažnju. Otežavajuća okolnost za djelovanje na tom planu je slovenski zakonski okvir koji je u znatnoj mjeri “obesmislio” nastojanje IZ da uredi institucionalno djelovanje na vjerskome području.

Cijeli tekst

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine