digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kamp Lintfort (Njemačka) - Spektar aktivnosti u bošnjačkom džematu

Autor: N.K. Septembar 23, 2017 0

Hatme – ženska sekcija džemata 

U petak, 17.02.17. godine, poslije jacije namaza upriličena je svečanost hatmi ženske sekcije džemata. Trinaest najupornijih su završile hatmu a njih pet prvu hatmu. Nakon proučenih kratkih sura i dove upriličena je zakuska u čajdžinici. Muallimu i njegovoj hanumi je uručen poklon-iznenađenje. Ispred odbora džemata predsjjednik h. Mustafa Mašić i zamjenik predsjednika h. Ahmo Suljkanović su uručili “hatmarušama” Kur`an s prijevodom akademika Enesa Karića.
Svršenice prve hatme: Sabina Čaušević, Jasminka Muminović, Merlin Murić, Adisa Mušija i Adisa Suljkanović. Po dvije, tri ili četiri hatme su završile: Irfana Hodžić, Refija Rožnjaković, Vahida Krupić, Mirsada Pilavdžić, Džehva Smajlović, h. Ismeta Karajković, Hajrija Avdić i Fata Klanco. Pozivamo i druge koje su aktivne u radu ženske sekcije da se priključe kursu arapskog pisma i kursu islama.

Hatme - muškarci
U prošloj vjeronaučnoj godini u džematu Kamp-Lintfort četiri vrijedna i uporna Bošnjaka su proučila hatmu: Elvir Aljukić, Mujo Hibić, h. Nail Imamović i h. Mustafa Mašić. Poklone im je ispred džemata uručio zamjenik predsjednika džematskog odbora h. Ahmo Suljkanović. Ljepšeg poklona za predramaznsko doba nije moglo biti. Neka Svemogući Allah dž.š. ukabuli trud trudbenika. AMIN!

Zajednička molitva
Predstavnici crkava ( katoličke i evangelističke) i imam džemata Kamp-Lintfort su prisustvovali i organizirali zajedničku molitvu učenicima koji su završili Realschule.
Skup je upriličen u crkvi na Kloster Kampu. Bila je to posljednja generacija svršenika ove škole koja je postojala 99 godina.

Prijem za prvačiće
Jutros je upriličen prijem za prvačiće i njihove roditelje od strane imama džamije u Kamp-Lintfortu Mustafe ef. Klanco. Već nekoliko godina uvodi se praksa da se muslimanskoj djeci omogući da prvi čas, na početku školovanja, provedu u džamiji dok kršćanska djeca odlaze u crkvu. 
Uz prisustvo roditelja i rodbine jutros je bilo prisutno desetero prvačića. Nakon učenja Kur’ana a.š. imam je u nekoliko minuta upoznao roditelje o njihovoj odgovornosti u pogledu odgoja i obrazovanja djece i o izazovima na tom putu. Uslijedila je dova za sretno školovanje. Pošto je bio internacionalni sastav imam je prilagodio obraćanje i obratio se na njemačkom jeziku, a i dovu je proučio na arapskom i njemačkom.
Želimo im uspjeh u njihovom budućem školovanju i odgajanju.

Sličica Želim Print

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine