digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Održan seminar za imame Medžlisa Stuttgart

Autor: I.A. Oktobar 02, 2017 0

Po prijedlogu Muftije Pašo ef Fetić na početku vjeroučne 2017/ 18. godine održan je u utorak, 26. septembra seminar koji je tretirao pitanja stanja i perspektive mektebske nastave. Domaćin seminara  bio je Džemat Kirchheim Teck, a učesnici imami Medžlisa Stuttgart.

Seminaru se odazvalo sedamnaest imama a dva imama iz džemata Philippsburg i Reutlingen su iz opravdanih razloga bila izostala. Interes imama ze teme vjerskog poučavanja stalno je prisutan i mnogi su sadržaje izlaganja brižno zapisivali u svoje bilježnice. 

Nakon selama i dobrodošlice od strane domaćina prvi referent bio je Ishak ef Alešević na temu: Unapređenje mektebske nastave. U svom referatu osvrnuo se na ljudske i materijalno tehničke faktore koji utječu na vjeroučni rad u našim mektebima istakavši da je od presudnog značaja ljudski faktor konstatirajući da je važnost mekteba nedovoljno istaknuta kod roditelja, u džematu i džematskoj upravi. Ovome se nadodaje i nedovoljno isticanje vjeroučnog i odgojnog rada imama i vjeroučitelja – mualima kroz hutbe, okrugle stolove, predavanja. Na sličan način i imamski i mualimski rad ostao je u sjenci i nije dovoljno istaknut kao presudan u formiranju mladih. Još uvijek o mektebu i vjeroučitelju – mualimu govori se jezikom u kut ostavljenih i džamije, i mekteba i imama i mualima kakvo je stanje vladalo ranije desetine godina, u periodu ateističkog socijalizma ex-Jugoslavije.

Drugi referent, Enver ef Pašalić u svome referatu osvrnuo se na uslove u kojima se odvija mektebska nastava nastojeći predstaviti nedovoljnost adekvatnih učilišnih prostora i njihovu nedovoljnu, oskudnu opremljenost kao i potrebu da se ovo nadomjesti mualimovim potpunim unošenjem i predavanjem u časni poziv vjeroučitelja. Iznio je i primjere koji danas utiču na ometanje odvijanja nastave kao što su pametni telefoni i video-igrice na satovima vjeronauke, a u kućama kompjuter, TV i kasno lijeganje u postelju uslijed čega se zadato nedovoljno uči i ponavlja.

Osvrt na iznesena pitanja u referatima, te vrijedne ideje i prijedlozi u dvosatnoj diskusiji svih sudionika doprinijeli su da se tematika proširi i produbi pa je bilo prijedloga o kontaktima sa djecom, roditeljima i bilježenju zadataka i rezultata putem specijane aplikacije što neki vjeroučitelji već i čine. Mnogi su bili stava da se češće održavaju sastanci sa roditeljima  i uspostavi kontakt na relaciji muallim,  dijete i roditelj. Usvojen je i prijedlog za izradu prigodnog plakata koji poziva djecu u mekteb.                                                                                  

Nakon završenog seminara imami su iznijeli kratke izvještaje o aktuelnom stanju vjerskih aktivnosti  u svojim  džematima.  Iznijeto je dosta prijedloga koje o kojima će se razgovarati na narednoj sjednici Medžlisa.

Završnu riječ iznio je Muftija ef sa riječima zahvale referentima i imamima na njihovom radu i doprinosu Islamskoj zajednici uz nadu i ohrabrenje da se i dalje radi marljivo i predano na ovom najuzvišenijem poslu.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine