digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Düsseldorf: Takmičenje polaznika mektebske nastave

Ove godine regionalno mektebsko takmičenje polaznika mektebske nastave za Medžlis Düsseldorf  je održano u džematu Witten, 11.03.2018 god.

Učešće na ovom takmičenju uzelo je 11 džemata i to: Aachen, Castrop Rauxel, Dortmund Dernerstr., Duisburg Fahrn, Düsseldorf, Hagen, Hamm, Köln, Siegen, Velbert i Witten. Mektebsko takmičenje je otvorio glavni imam Nedžad ef. Nuhić, koji je u svom obraćanju prvo poselamio takmičare, članove komisija i prisutne roditelje, a zatim dao par napomena u vezi takmičenja, te svim učesnicima poželio uspjeh na takmičenju.

Polaznici su se takmičili u pet disciplina, plus revijalni nastupi i to: Polaznici do 9 godina usmeno ispitivanje, Učenje Kur'ana polaznici do 12 godina, Učenje Kur ‘ana polaznici do 16 godina, popunjavanje testova za polaznike do 12 godina i popunjavanje testova druga grupa polaznici do 16 godina. Nakon završetka takmičenja u svim disciplinama, uslijedilo je proglašenje pobjednika. Svi učesnici su dobili diplome za učešće, a oni takmičari koji su osvojili jedno od prva tri mjesta u svojoj kategoriji takmičenja, dobili su diplomu za osvojeno mjesto i novčane nagrade.  

Polaznici do 9 godina (usmeno ispitivanje, bila dva takmičara), 

  1. Mulić Kaplan džemat Düsseldorf i 
  2. Joldić Malik džemat Hamm i oni su podijelili prvo mjesto.

Polaznici u učenju Kur'ana do 12 godina

  1. Delić Selma džemat Siegen
  2. Osmić Abdulah džemat Köln.
  3. Husejinović Kanita džemat Velbert

Polaznici u učenju Kur'ana do 16 godina

  1. Osmić Esma džemat Köln
  2. Hasanović Amina džemat Aachen
  3. Delić Amina džemat Siegen.

Polaznici u ispunjavanju Testa do 12 godina

  1. Džafić Kenin džemat Dortmund
  2. Omerčić Ejmen džemat Witten
  3. Rašinlić Miralem džemat C. Rauxel

Polaznici u ispunjavanju testa do 16 godina

  1. Curo Adna džemat Witten
  2. Kulušić Atif džemat Siegen
  3. Čokić Sadžida džemat Dortmund.

U Revijalnom dijelu nastupili su polaznici mektebske nastave Aletić Elvedin i Malić Edmir iz džemata Dortmund sa učenjem ezana, a Bibić Emina iz džemata Witten koja ima 5,5 godina je proučila nekoliko kratkih sura i njeno učenje je bilo za svaku pohvalu. Svi učesnici su darovani i jednim malim poklonom koje su im dodijelile žene aktivistice džemata Witten. Domaćice džemata Witten su obezbjedile hranu i kolače za svu djecu i njihove roditelje. Materijalne troškove i novčane nagrade obezbjedio je Mešihat IZBNJ-e. Organizacija je bila za svaku pohvalu, to su nam na kraju takmičenja izjavili mnogi imami i drugi gosti. I ovaj puta džemat Witten je opravdao naziv dobrog domaćina i dobio pohvale za dobro organiziranu veliku manifestaciju.

Ruvejd Jahić (Koordinator za mektebsku nastavu NRW-a)

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine