digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Turnir džemata iz BiH i Danske

Autor: Nijaz Duzan Mart 13, 2018 0

Bosansko-hercegovački kulturni centar Ljiljan iz Aalborga u sklopu kojeg djeluju džemat Aalborg i fudbalski klub Ljiljan sebi u goste pozvali su fudbalsku ekipu džemata Hanifići-Čirkino Brdo da budu njihovi gosti na turniru u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

 

Takođe su pozvali i Nijaz-ef. Duzana imama u džematu Hanifići – Čirkino Brdo da predvodi ekipu, ali i da klanja džumu namaz i održi predavanje.

Kotorvarošani su u Dansku stigli u četvrtak 08. marta i odmah nakon što su se smjestili i malo odmorili domaćini su već imali organizirane aktivnosti kroz koje su na najbolji mogući način željeli ugostiti svoje musafire i na najbolji način pokazati ljepote grada Aalborga, tako da su musafire odveli u sportsko – zabavni centar u kojima grad svojim stanovnicima besplatno pruža mogućnost rekreacije i odmora i naravno da je momcima iz Kotor Varoša bilo izuzetno zanimljivo i poslije napornog puta su se uspjeli malo relaksirati.

Petak je bio posebno zanimljiv, već u jutarnjim satima organizirana je posjeta zološkom vrtu koji je impresivan i u kojem se uistinu moglo vidjeti mnogo životinja koje nemamo priliku često gledati, a ono što je posebno zanimljivo je da je pored Halilović Šekiba predsjednika džemata Aalborg  bio i drugi zamjenik gradonačelnika Aalborga gospodin Nurudin Husein koji je inače porijeklom somalijac i jedan je od rijetkih muslimana na nekoj značajnoj poziciji i kako kažu bošnjaci koji žive u Aalborgu mnogo pomaže bošnjačkoj zajednici u ovom gradu.

Nakon obilaska zološkog vrta, a prije džume namaza, organiziran je obilazak uže gradske jezgre i zajednički ručak.

20180310 083156

Džumu namaz kojem je prisustvovao veliki broj džematlija je predvodio Nijaz-ef. Duzan, a mujezin je bio Kasim Čirkić jedan od momaka koji je član ekipe iz Kotor Varoša.

Nakon zajedničke kahve poslije džume namaza organizirana je posjeta još jednom centru za mlade u koje pored ostalih aktivnosti ima zid za penjanje, teren za fudbal, košarku i free stile poligon, kompletan sadržaj ovog centra je takođe besplatno na raspolaganju svim stanovnicima Aalborga.

Isti dan gosti su posjetili i tržni centar u kojem su imali priliku kupiti hedije i uspomene na svoj boravak u Danskoj, a zajednička večera i akšam namaz su obavljeni kod predsjednika džemata Halilović Šekiba.

Druženje poslije jacije namaza

U petak poslije jacije namaza održano je druženje u sklopu kojeg je prvo svoju prezentaciju o mladima u Kotor Varošu održao Vilić Ramiz predsjednik omladinskog udruženja DOST i govorio o trenutnom stanju mladih, njihovim aktivnostima, ali i problemima sa kojima se mladi susreću u Kotor Varošu.

Nakon toga Mušanović Enis je ilahijom počastio domaćine, a Nijaz efendija je govorio o aktuelnim problemima u obrazovanju i diskriminaciji sa kojoj se bošnjaci susreću u obrazovnom sistemu RS-a sa posebnim akcentom na problem diskriminacije u Vrbanjcima.

Program je završen učenjem Jasina i kur'anskih sura od strane momaka iz Kotor Varoša, a to je posebno bilo zanimljivo domaćinima, vrijednim džematlijama džemata Aalborg, jer ovi momci su došli da igraju fudbal, ali su pokazali da im nije strano ni učenje Kur'ana, ilahija, da znaju mujeziniti i da su prije svega dobri i čestiti insani i vjernici, a poslije sve ostalo.

Posebno moramo istaknuti vrijednog imama domaćina Muhamed-ef. Striku, svršenika Azhara, koji je maksimalno bio na usluzi gostima i trudio se da se gosti što ljepše i ugodnije osjećaju.

Gosti su džematu Aalborg uručili zahvalnicu, a uručena je zahvalnica i  Halilović Šekibu i njegovoj porodici koji konstantno pomažu bošnjake u Kotor Varošu

Program je završio dovom koju je kao musafir proučio Nijaz efendija, jer znamo da Allah dž.š. dovu musafira ne odbija.

Turnir u futsalu

U subotu je u poslijepodnevnim satima  planirano održavanje turnira, ali domaćini nisu željeli da vrijeme do podne prođe ne ispunjeno pa su za svoje musafire organizirali kuglanje  i obilazak grada, a poslije toga zajedničko klanjanje podne namaza i ručak u prostorijama mesdžida.

 Učešće u ovom turniru je uzelo 13 ekipa, gdje su pored bošnjačkih, učestvovale još ekipe somalijaca, danaca i kosovara, tako da možemo kazati da je ovo bio turnir internacionalnog karaktera.

Turnir je počeo intoniranjem himni Bosne i Hercegovine i Danske, a održavan je uz izuzetno korektno ponašanje i fer igru svih ekipa, a utakmice su bile izuzetno dobre i neizvjesne. Ekipa džemata Hanifići –Čirkino Brdo koja je predstavljala Kotor Varoš, je pokazala da pored toga što su izuzetno dobri momci, da znaju i izuzetno dobro igrati fudbal i u grupnoj fazi ostvarili sve tri pobjede, pobjede su ostvarili i u četvrtfinalu i polufinalu i to su bile izuzetno kvalitetne utakmice. Ekipa Kotor Varoša je finale igrala sa ekipom koja je predstavljala Kosovo i utakmica je počela tako da su kotorvarošani već u prvoj minuti imali rezultat od dva na prema nula u svoju korist, ali uporna ekipa Kosova je u izuzetno lijepoj i korektnoj igri uspjela izjednačiti i rezultat na kraju regularnog dijela je iznosio dva dva, tako da se pristupilo izvođenju penala. Finalna utakmica je okončana tek u šestoj seriji izvođenja penala kada igrač Kotor Varoša nije uspio savladati izvsnog golmana ekipe Kosova. Tako da je ekipa Kotor Varoša zauzela drugo mjesto, a potpuno zasluženo prvi su bili momci sa Kosova. Treća je bila ekipa humanitarne organizacije Most-Bro.

Na kraju turnira uručeni su pehari i diplome najboljim pojedincima i ekipama, a sve čestitke na organizaciji pripadaju domaćinima koji su uistinu napravili odličan posao, ne smijemo zaboraviti ni sudije koji su utakmice sudili izuzetno kvalitetno, bez ijedne pogreške.

Kotorvarošani su boravak u Danskoj iskoristili i da se susretnu sa predstavnicima humanitarne organizacije Most – Bro, gdje je Nijaz-ef. Duzan uručio zahvalnicu gospodinu Faruku Jakiću za sve ono što je do sada Most – Bro uradio za OŠ „1. MART“ Vrbanjci, Most – Bro nije propustio ni ovu priliku da pomogne školi, pa je najstariji član Hajrudin Bazdar uručio  laptope za potrebe škole.

Boravak u Danskoj kotorvarošani su iskoristili da posjete svoje sugrađane koji žive i rade u Aalborgu, tako su bili kod Fifić Adema, Halilović Sulejmana, Ćehić Zikreta i Halilović Šekiba, mnogo su se družili i sa Fifić Alenom, Almirom i Anelom koji su gostima stalno bili na usluzi.

Posjeta Danskoj i Aalborgu je nešto što će momcima koji su putovali ostati u trajnom sjećanju, jer je velikom broju njih ovo bio prvi prelazak granica Bosne i Hercegovine, a svima je bilo prvi put da lete avionom, a posebno će im u sjećanje ostati urezano gostoprimstvo koje su iskazali domaćini, a koji su u Aalborg u ratnom vihoru koji je zahvatio domovinu doselili iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, pa i šire, hvala im i molimo Allaha dž.š. da im to nadoknadi iz svojih nepresušnih riznica.

Ekipu džemata Hanifići – Čirkino Brdo su sačinjavali Alekić Almin, Jusić Mehmed, Čirkić Murat, Vilić Ramiz, Lišančić Raif, Čirkić Ibrahim, Ćehić Ajdin, Lišančić Anis, Mušanović Enis i Čirkić Kasim.

anska

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine