digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Muftija Dudić primio šefa delegacije Evropske unije u Srbiji

Autor: Novembar 04, 2016 0

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, 02.11.2016. godine, primio je šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasadora Majkla Devenporta sa saradnicima.

 

Tom prilikom, britanski diplomata se interesovao o stanju muslimana u Sandžaku sa posebnim akcentom na političke i ekonomske prilike, infrastrukturu i vjerske slobode.

Muftija Dudić je istakao da Islamska zajednica podržava aktivnosti Srbije za ulazak u Evropsku uniju obzirom na zastupljenost vjerskih sloboda i demokratije koju muslimani uživaju u evropskim zemljama bez primjene dvojnih standarda.

Ambasador Devenport je izrazio i svoje interesovanje za aktivnosti na vraćanju jedinstva Islamske zajednice gdje je predsjednik Mešihata istakao spremnost da prihvati povratak onih koji su napustili svoju zajednicu, podsjetivši da jedino organi Islamske zajednice u Srbiji imaju svoj izborni legitimitet te da je ne treba stavljati u istu ravan sa nečim što je vještački nastalo, preko noći, bez izborne volje vjernika, a pod patronatom bivših državnih struktura i tajkunsko-kriminalnih krugova.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Sabora IZ-e u Srbiji Hajro ef. Tutić i generalni sekretar Mešihata Samir Škrijelj.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine