digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Hrvatska: Uručene diplome polaznicima Balkanske omladinske škole

Autor: Nejra Kadić Meškić Novembar 04, 2016 0

Centar za kulturu dijaloga – CKD je u suradnji s Islamskom zajednicom u Hrvatskoj realizirao program Balkanske omladinske škole koji je podržala Direkcija za Turke u inozemstvu i srodne zajednice Vlade Republike Turske. Nakon tri mjeseca, koliko je trajao program Škole, prošlog tjedna je svečano i zatvoren dodjeljivanjem priznanja za njegove najbolje i najvrijednije sudionike/ce, točnije njih 29.

Balkanska omladinska škola predstavlja edukativnu platformu namijenjenu talentiranim i uspješnim studentima/cama kojom su unaprijedili saznanja o svijetu i društvu, dosegli viši intelektualni i kulturni razvoj, te postali odgovornim predvodnicima/ama sveukupnog društvenog boljitka.

Sudionici/e Balkanske omladinske škole stekli su nova znanja o izazovima vjere u suvremenom svijetu kroz seriju predavanja upriličenih od strane domaćih i stranih predavača/ica, izgradili su vještine timskog rada, liderstva i projektnog menadžmenta kroz seriju cjelodnevnih radionica, te osnažili kompetencije kroz studijska putovanja u inozemstvu i tuzemstvu, posjete kulturnim i umjetničkim institucijama, te upoznavanje publikacija usmjerenih ka očuvanju islamske tradicije i kulture naroda. Polaznici/e Balkanske omladinske škole su kroz programske aktivnosti na metodološki svestran način stekli znanje, vještine i iskustvo neophodno ne samo za društveno djelovanje već i cjeloživotnu primjenu. Sudionici/e su kao pojedinci stekli samopouzdanje, sagledali su svoje sposobnosti i potencijale, te naučili raditi u timu. Praktično su doživjeli solidarnost, kreativnost, sposobnost komuniciranja, ali i razvili osjećaj za odgovornost u odnosu na društvo i Zajednicu u kojoj žive. Osim toga, naučili su kritički razmišljati i argumentirano diskutirati.

Završnom svečanošću promovirano je 29 mladih intelektualaca naše Zajednice.

Izvršna direktorica Centra za kulturu dijaloga – CKD, gđa Nejra Kadić Meškić upoznala je cijenjene goste s rezultatima programa Balkanske omladinske škole koja je provedena u Zagrebu.

Svečanoj dodjeli priznanja polaznicima/ama Balkanske omladinske škole nazočili su: uvaženi muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, dr. Aziz ef. Hasanović; zamjenik muftije i ravnatelj Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića, gosp. Mevludi ef. Arslani; predsjednik Obrtničke komore Grada Zagreba i Zagrebačke županije i član Mešihata IZ u Hrvatskoj, gosp. Mirza Šabić; šef Kabineta muftije i tajnik Mešihata, gosp. mr. sc. Nermin ef. Botonjić; pravnik Mešihata, gosp. Bermin Meškić; rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete, gosp. Aldin Dugonjić; predstavnici Medžlisa Zagreb, koordinator TIKA-e u Hrvatskoj, gosp. Haşim Koç, te predstavnici Direkcije za Turke u inozemstvu i srodne zajednice Vlade Republike Turske i to generalni direktor Direkcije, doc. dr. Kudret Bülbül; direktor Odjela za kulturne i društvene odnose, gosp. Murat Gürbüz; koordinator zemalja Balkana, gosp. Adem Günaydın i stručnjak pri Direkciji za odnose s Hrvatskom, Slovenijom, Crnom Gorom i Srbijom, gosp. Omer Kadić.

Prisutnima su se obratili muftija, dr. Aziz ef. Hasanović i generalni direktor Direkcije, doc. dr. Kudret Bülbül, te Armin Hodžić kao jedan od sudionika Balkanske omladinske škole. Govornici su uputili čestitke polaznicima/ama koji su uspješno završili program Škole, a uvaženi muftija Hasanović je u jednoj rečenici sažeo važnost obrazovanja i stjecanja znanja: „Obrazovanje, odnosno znanje je najveći prijatelj čovječanstva jednako kao što je i neznanje najveći neprijatelj čovječanstva!“.

Svečanost je završena dodjelom priznanja vrijednim studentima i studenticama koji su uspješno završili program Balkanske omladinske škole i time postali mladim predvodnicima kako općeg društvenog boljitka, tako i naše Zajednice. Sudionici/e Škole na poklon su dobili knjige Muhammed, a. s. – Poslanik čovječanstvu autora mr. sc. Mirze Mešića i Polja krvi – Religija i historija nasilja autorice Karen Armstrong.

Priča o Balkanskoj omladinskoj školi s kadrovima s jednog od predavanja, zajedničkog iftara organiziranog tijekom mjeseca Ramazana i inicijativama polaznika/ca koje su nastale tijekom Škole možete pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=KbN9VVqXlzo.

Centar za kulturu dijaloga – CKD ovom prilikom se zahvaljuje i profesorima/cama u Balkanskoj omladinskoj školi, posebice muftiji dr. Aziz ef. Hasanoviću, te mr. sc. Mirza ef. Mešić, mr. sc. Senad Nanić, Bermin Meškić, mag. iur., mr. sc.  Edina Mešić, Ida Alić, Nedim ef. Omerović mag. teol., gđa Zejneb Masri, gđa Lamija Alečković, mag. znanosti i koordinator TIKA-e u Hrvatskoj, Haşim Koç, te svim drugim dionicima u provedbi programa Škole.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine