digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Da li je obavezno klanjati džumu na dan Bajrama?

Pitanje obaveznosti klanjanja džume namaza na dan Bajrama nije bilo aktuleno na našim prostorima prije Agresije na Bosnu (1992.-1995.), budući da u Bosni skoro da nije bilo drugog mezheba (pravne škole) pored hanefijskog. Pošto danas imamo i manji dio Bošnjaka koji slijedi hanbelijski mezheb, potrebno je pojasniti stav hanefijskog mezheba po pitanju obavljanja džume na dan Bajrama, pogotovo ako uzmemo u obzir da ovoj temi nije posvećivana potrebna pažnja.

Odmah na početku treba naglasiti da ogromna većina učenjaka smatra da je džuma namaz stroga obaveza (farzi-ajn) pojedincu koji ispuni uslove (šartove) za obaveznost džuma namaza, bez obzira padala džuma na prvi dan Bajrama ili ne. To je stav većine učenjaka (džumhura), tj. stav našeg hanefijskog mezheba, a i malikijskog i šafijskog mezheba, te manjinski stav unutar hanbelijskog mezheba. U nastavku ćemo navesti glavne dokaze na koje se pozivaju hanefijski, malikijski i šafiijski učenjaci i dio hanbelijskih učenjaka:

Sunnet (praksa) Poslanika, a.s.: Naime, u vrijeme Poslanika, s.a.v.s., podudarili su se dan džume i prvi dan Bajrama. Poslanik je klanjao i bajram namaz i džumu namaz, te održao dvije hutbe: bajramsku hutbu i džumansku hutbu. Znači, nije izostavio ni džumu ni bajram. Ovakav Poslanikov postupak je općepoznat (mešhur) i zabilježen je u skoro svim hadiskim zbirkama.

Fikhsko pravilo: Obavljanje sunnet, odnosno važdib radnje ne skida obavezu za obavljanje farz radnje. Naime, bajram namaz je sunnet po šafiijskom i malikijskom mezhebu, a vadžib (drugostepena dužnost) po hanefijskom mezhebu, dok je džuma namaz farz (prvostepena dužnost) po svim mezhebima. Stoga, shodno navedenom fikhskom pravilu, obavljanje bajram namaza ne skida obavezu za obavljanje džume namaza.

Nakon iznošenja mišljenja našeg mezheba, a i druga dva mezheba koji dijele isto to mišljenje, ostaje nam da posavjetujemo pripadnike naše Islamske zajednice u BiH da postupaju po mišljenju hanefijskog mezheba, kako su i do sada to radili, te da klanjaju i bajram namaz i džumu namaz na dan predstojećeg Kurban bajrama.

Na kraju, nije naodmet spomenuti da danas većina islamskih zajednica u svijetu postupa po mišljenju džumhura da je obavezno klanjati džumu na dan Bajrama. Među tim zajednicama su IZ u BiH, Jordanu, Siriji, Libanu, Maroku, Alžiru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Turskoj, Albaniji, Pakistanu, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji itd.

Cijeli tekst

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine