digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Uručena murasela novom muftiji zeničkom Mevludinu ef. Dizdareviću

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović na svečanosti 24. maja upriličenoj u Sultan-Ahmedovoj džamiji uručio muraselu novoimenovanom muftiji zeničkom hfz. dr. Mevludin ef. Dizdareviću.

- Ovo je velika dužnost koju je Mevludin ef. Dizdarević prihvatio. Časna ali i odgovorna uloga. On je čovjek vjere koji je sposoban ponijeti ovaj emanet. Njegova je zadaća da okuplja muslimane oko sebe i da im navješćuje nadu. Vjera je nada, nada da ako učinimo dobro djelo da će nas Allah dž.š. nagraditi za to, kako nam to i obećava, kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

- U postupanju nas, vjerskih službenika, imama, glavnih imama, muftija, kada donosimo odluke, one moraju biti pravedne, odvagane i odmjerene u svemu i moraju rješavati probleme, dodao je Kavazović uz poruku novoizabranom muftiji da se boji samo Boga:

- Nikada se nemoj bojati ljudi, uvijek se boj Boga! Poslanik a.s. je kazao da se govori samo istina pa makar i gorka bila. Uvijek govori istinu pa makar tvoj govor bio gorak onima kojima se obraćaš. Istina je ono jedino što muftija ima i zato budi ustrajan na svom putu, naglasio je reisu-l-ulema Kavazović.

Novoimenovani muftija hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević iskazao je zahvalnost na ukazanom povjerenju:

- Ovo je veliki događaj za mene i na neki način prepoznatost moga rada od strane institucija Islamske zajednice ali i društvene zajednice općenito. Ovo je prvi slučaj da je jedan imam postao muftija. To je na neki način i poruka imamima da se može predanim i odgovornim radom i trudom biti prepoznat u Zajednici, kazao je muftija Dizdarević.

- Nužno je da jedni drugima preporučujemo istinu, pravičnost i vjerodostojnost. Ovo su vrijednosti iza kojih nam valja čvrsto stajati. Osobito danas kada su sve autentične vrijednosti poljuljane i devastirane. Duhovna i moralna obnova najveći su izazov koji stoji pred nama. Trajnost i vjerodostojnost ovim vrijednostima mogu garantovati institucije, a institucije Islamske zajednice su te koje reflektiraju ideju istine i pravičnosti i čuvaju ih kao vlastiti polog, istaknuo je muftija Dizdarević.

U iftarskom dijelu svečanosti, koja je ujedno bila i 21. tradicionalni iftar za privrednike sa područja Muftiluka zeničkog, reisu-l-ulema Kavazović uručio je i prigodno priznanje bivšem muftiji dr. Ejubu ef. Dautoviću:

- Dozvolite mi da se zahvalim našem Ejub ef. Dauotviću, jednom čestitom, vrijednom i nadasve iskrenom muftiji koji je više od 20 godina vršio ovu vrlo odgovornu funkciju u najtežim trenucima. On će ako Bog da nastaviti idalje davati najbolje od sebe na unapređenju naše Islamske zajednice kroz rad u Kancelariji reisu-l-uleme, rekao je pritom reisu-l-ulema Kavazović uz dovu Allahu dž.š. da muftiju Dautovića nagradi za njegov trud i zalaganje.

Muftija hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević treći je muftija Muftijstva zeničkog. Od osnivanja muftijstva 1993. godine do 1997. godinu funkciju muftije obnašao je hfz. dr. Halil ef. Mehtić. Od 1997. godine na mjestu muftije bio je dr. Ejub ef. Dautović sve do 2019. godine kada je Sabor Islamske zajednice za muftiju zeničkog na prijedlog reisu-l-uleme Kavazovića imenovao muftiju Dizdarevića.

Također treba dodati da su jučerašnjoj svečanosti prisustvovali predstavnici vrha Islamske zajednice, muftije, glavni imami i hafizi te brojne ličnosti iz javnog, politčkog i kulturnog života

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine