digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Reisu-l-ulema iftario s mladima na Baščaršiji

Mladi iz Sjeverne Makedonije, Srbije, Sandžaka, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i sa Kosova doputovali u Sarajevo

 Sarajevo, 26. maj 2019. (MINA) - Mnogi rade na tome da vas razdvoje. Mi moramo ulagati još veći trud da oni u tome ne uspiju, - poručio im je reisu-l-ulema Kavazović.

Svih prethodnih godina u različitim povodima Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović susretao se s mladim ljudima iz Bosne i Hercegovine, regije i dijaspore. Ovaj put Rijaset IZ-e u saradnji s Muftijstvom sarajevskim i Medžlisom Islamske zajednice Sarajevo organizovao je veliki omladinski iftar, u centru Sarajeva, na Baščaršiji.

Iftar je upriličen za 300 mladih iz svih muftijstava u Bosni i Hercegovini, te za Bošnjake  iz Sjeverne Makedonije, Srbije, Sandžaka, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i sa Kosova. 

Države u okruženju, iz kojih su omladinci doputovali na večerašnji iftar nekada su činile jednu jedinstvenu Islamsku zajednicu sa sjedištem u Sarajevu, na čijem čelu je bio reisu-l-ulema. Iako vjerski život nekih od ovih država više nije pod okriljem i organizacijom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, i dalje su bliske i s njima postoji otvorena saradnja. Stoga večerašnji omladinski susret ima poseban značaj i simboliku, jer se reisu-l-ulema želio susresti s mladima iz regije, s njima porazgovarati i ohrabriti ih u njihovom radu, te dati podršku njihovim aktivnostima.

On je u svom obraćanju skrenuo pažnju na važnost institucionalnog organizovanja muslimana na ovim prostorima, isključivo kroz instituciju Islamske zajednice, pozivajući mlade da čuvaju islamsku tradiciju Bošnjaka:

 “Drago mi je vidjeti da ste iz svih domovinskih zemalja došli u svoju maticu, u našu kolijevku Bosnu. Vaš dolazak iz svih muftijstava u Bosni i Hercegovini, iz Sjeverne Makedonije,  Srbije i Sandžaka, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i s Kosova je ohrabrenje za sve nas i dokaz da smo svi, i kao muslimani i kao Bošnjaci, jedno tijelo.’’

Reisu-l-ulema Kavazović upozorio je na opasnost ‘’hladnih vjetrova u Evropi’’, podstičući mlade da preuzmu odgovornost i ne dopuste međusobno razdvajanje: ‘’Vrijeme odgovornosti već kuca na vaša vrata. Morat ćete preuzeti odgovornost za svoju budućnost, za budućnost našeg naroda raseljenog po Balkanu i svijetu. Morat ćete preuzeti odgovornost i za svoju vezu s maticom, s Bosnom. I vi u Bosni i vi izvan nje imate podjednaku odgovornost da na tome radite. Zato je dobro da se upoznajete. Trebate da zajedno studirate, poslujete, da se ženite i udajete. Mnogi rade na tome da vas razdvoje. Mi moramo ulagati još veći trud da oni u tome ne uspiju. Podijeljeni i usitnjeni teško ćemo opstati kada zapušu hladni evropski vjetrovi. A mi znamo kako hladni vjetrovi znaju biti u Evropi.''

U svečanom dijelu programa aktivisti Mreže mladih Islamske zajednice prezentovali su ciljeve i svrhu njihovog omladinskog organiziranja:

''Mreža mladih u svom strateškom cilju profilira mlade, obrazovane i izgrađene muslimane, naširoko prihvaćene i poštovane društvene pregaoce, koji dosljednim življenjem islama autentično prezentuju njegovu duhovnu i moralnu raskoš, izdašno obogaćujući evropski civilizacijski kontekst. Pri tome, njeni aktivisti ne posustaju u doprinosu njihovim džematima, već nastavljaju strpljivo njegovati i razvijati svoju zavičajnu kulturu, - poručila je aktivistica Almedina Karkelja.

Kreativni impuls Mreže mladih brzo je prevazišao lokalni plan, pa su identični organizacijski modeli zaživjeli širom Bosne i Hercegovine, u brojnim evropskim i transokeanskim bošnjačkim zajednicama. Mreža mladih danas je etablirana kao pouzdan aktivistički pokret mladih ljudi, čvrsto utemeljen na univerzalnim islamskim vrednotama, s jasnom pozicijom proaktivnog društvenog organizovanja, te snažnim osjećajem za tradicijsku povezanost i duhovnu bliskost među bošnjačkim zajednicama na Balkanu.

Nakon zvaničnog dijela programa i zajedničkog iftara, druženje mladih iz država okruženja nastavljeno je do kasno u noć, uz predstavljanje gostiju, međusobno upoznavanje i prigodan program koji su izveli mladi bh. kantautor Latif Moćević i članovi hora Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine