digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Ne odgađa se džuma-namaz zbog koronavirusa

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini apeluje na sve svoje članove i pripadnike da ne podliježu panici koja se širi zbog pojave koronavirusa (COVID-19) u našoj zemlji, ali da poduzmu sve mjere kako bi se zaštitili od ove bolesti.

Apelujemo na sve članove da se pridržavaju principa lične i respiratorne higijene koja je duboko ukorijenjena u muslimanskoj tradiciji i islamskom nauku kroz uzimanje abdesta, gusula i redovno pranje ruku i sl, ali i da slijede upute i preporuke nadležnih ministarstava.

Islamska zajednica će pratiti sve instrukcije nadležnih državnih organa i shodno njima organizovati svoje aktivnosti i javna okupljanja i o tome informisati javnost.

Prema svim relevantnim informacijama, još uvijek nema potrebe za bilo kakvim vanrednim mjerama i današnji džuma-namaz će se organizovati bez ikakvih posebnih restrikcija. Istovremeno, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović podsjeća sve starije osobe i osobe sa slabijim imunitetom iz rizičnih skupina da im je prema islamskim propisima dozvoljeno, iz preventivnih i zdravstvenih razloga, obaviti podne-namaz u kući umjesto džume u džamiji. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine