50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg

Rijaset stavlja na korištenje medijima svoj ramazanski program

Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini svim zainteresiranim radijskim i televizijskim kućama besplatno je stavio na korištenje svoj ramazanski program

Mr. Nusret ef. Abdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta, pojašnjavajući aktivnosti ove Uprave u povodu ramazana 2015. godine, naglasio je opredijeljenost Rijaseta da duhovne poruke obilježe ramazansko vrijeme, odnosno da ramazan bude vrijeme afirmacije duhovnosti, islamske tradicije i kulture. On je istakao veliku važnost medija u afirmaciji duhovne dimenzije ramazana, očekujući da će mediji takav pristup njegovati u svojim programima.

Direktor Abdibegović je pojasnio da je po prvi put Rijaset pristupio produkciji određenih medijskih sadržaja u povodi mjeseca ramazana. Naime, Uprava za vjerske poslove je inicirala i realizirala snimanje 29 radijskih emisija u trajanju od 20 minuta. U okviru ovih emisija obrađeni su određeni islamki pojmovi i teme, te razgovori s hafizima o njihovim iskustvima učenja hifza. Također je snimljeno 10 televizijskih emisija koje govore o različitim aspektima ramazana, posta i ramazanskih običaja na području BiH. Svi snimljeni materijali su stavljeni besplatno na korištenje zainteresiranim radijskim i televizijskim kuća.

U cilju što sadržajnijeg ramazanskog programa Uprava za vjerske poslove je obavila konsultacije sa profesorima fakulteta i medresa, koordinatoricama i ženskim aktivisticama, te šejhovima tekija kako bi se svi oni na adekvatan način uključili u realizaciju ramazanskih sadržaja. Uprava je organizirala savjetovanje sa glavnim imamima, te pripremila i poslala preporuke i uputstva o sprovođenju ramazanskih aktivnosti na svim nivoima Islamske zajednice, od džemata do Rijaseta kako u domovini tako i bošnjačkoj dijaspori.

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija