digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

U Sarajevu održan simpozij „Novi mediji i mladi“

Autor: A.Lj. Novembar 01, 2016 0

Taoq Research iz Saudijske Arabije i Centar za balkanske i bliskoistočne studije iz Sarajeva organizirali su simpozij na temu "Novi mediji i mladi" koji je održan u četvrtak, 27. oktobra 2016. godine sa početkom u 9:30 sati na Ekonomskom fakultetu univerziteta u Sarajevu.

Simpozij je imao za cilj okupljanje naučnika, medijskih stručnjaka i društveno-uticajnih osoba iz različitih disciplina, kako bi se razgovaralo o uticaju novih medija na mlade u Bosni i Hercegovini i na Bliskom Istoku. Poseban naglasak je bio na ulozi društvenih medija u identifikaciji identiteta mladih, njihovom ponašanju i društvenom angažmanu. Učešće u izlaganju uzeli su Goran Milić s Al Jazeere, Fahira Čengić-Fejzić s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, Ahmed Kulanić s Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, marketing menadžer Vedran Jakupović i drugi.

Ispred medija Islamske zajednice učešće je imao novinar urednik u Preporodu Elvedin Subašić koji je imao izlaganje na temu: Social Media and Youth: A New World Classroom. Subašić je, između ostaloga, kazao da se s mladima, tinejdžerima i studentima na polju medijske pismenosti radi, što nekada bude i kasno, jer danas već djeca koriste društvene mreže. Naveo je primjer jedne osnovne škole gdje od 60 učenika petog razreda čak 46 ima profil na Facebooku.

Istakao da je važno kroz obrazovni sistem upoznati djecu s prednostima i nedostacima društvenih mreža, kako bi ih adekvatno koristili. Subašić je upozorio i na problem nedostatka autoriteta na internetu, gdje ulogu autoriteta uzimaju ličnosti čiji je jedini legitimitet da savjetuju mlade njihova popularnost, koju su stekli na različite, ponekada neprimjerene, načine. U tom kontekstu pozvao je akademsko osoblje i druge autoritete da ne gledaju na internet samo kao „dječije igralište“, već biblioteku, učionicu u kojoj se nalaze mladi u potrazi za informacijama.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine