digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Škrijelj, rektor UNSA: Islamska zajednica ide korak ispred zvaničnih državnih organa

Autor: E.S. Novembar 17, 2016 0

Danas u hotelu Evropa u Sarajevu počeo je  simpozij o obrazovanju kadrova Islamske zajednice u BiH u okvriu kojeg će kroz tri odvojene sesije izlagači govoriti o različitim izazovima kao i perspektivama na tom polju. Organizator simpozija je Rijaset Islamske zajednice u BiH u saradnji sa Ured savjetnika za vjerska pitanja Ambasade Republike Turske. 

Otvarajući simpozij, reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović je rekao: “Na našem putu obrazovanja kadrova moramo voditi računa o obrazovanju imama i drugih službenika koji neće biti u sukobu s normama društva u kojem djeluju. Mi se nalazimo na Zapadu, a naši imami djeluju u Evropi, Americi i Australiji. Potrebni su nam odvažni, hrabri i prosvjećeni pregaoci koji će biti iskreni, vrijedni i odani Islamskoj zajednici i budućnosti našeg naroda. Organiziranjem ovog simpozijuma svjesni smo prilika u kojima smo se našli. Kadrovi su skelet kojima se Zajednica povezuje.“ 

“Strategija o obrazovanju pokazuje da Islamska zajednica ide korak ispred zvaničnih državnih organa, jer je tek nedavno usvojena strategija razvoja Kantona Sarajevo bez strategije o obrazovanju i nauci. Čini me sretnim da Islamska zajednica ukazuje na jedan ispravan put kojim bi trebalo da krene visoko obrazovanje u Sarajevu i uopće. Strategija je napisana 2014. godine i već ima sipmozij koji prati šta je urađeno i kuda dalje, a u Kantonu je tek formiran tim, prije dva mjeseca, koji će se baviti izradom strategije obrazovanja i nauke u Kantonu Sarajevo“, kazao je, između ostaloga, dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu. 

Prisutnima se obratio i Hasan Atli, savjetnik za vjerska pitanja pri ambasadi Republike Turske u Sarajevu: “Vjerujem da će današnje ideje i razmišljanja doprinijeti temi simpozija. Naši profesori iz Turske će podijeliti sistem vjerskog obrazovanja u Turskoj i pomoći u međusobnoj razmjeni iskustava. Obrazovanje je ključ uspjeha društva. Kvalitteno obrazovanje kadrova je put za uspješan odgoj novih generacija koje će voditi zajednice”, kazao je Atli. 

Simpoziju prisustvuju članovi Rijaseta, muftije, dekani i prodekani islamskih fakulteta, direktori medresa i pomoćnici direktora za nastavu.

U toku je prva sesija. Učesnici su dobili i publikaciju Strategija razvoja visokog obrazovanja i naučno-istraživačkog rada IZ u BIH u periodu ‎2014 - 2024.

Ovaj simpozij je prilika za analitičku i kritičku diskusiju u oblasti visokog obrazovanja IZ.

 

 

 

Cijeli izvještaj u printanom izdanju

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine