digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Rekonstrukcija Isa-begovog hamama u Novom Pazaru

Autor: Novembar 22, 2016 0

Sarajevo, 17.11. Predstavnici Generalne direkcije vakufa Republike Turske, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud Dudić, potpisali su Protokol o rekonstrukciji Isa-begovog hamam u Pazaru.

Predmetnim protokolom određeno je da se u narednom periodu izradi projektna dokumentacija te izvrše građevinsko zanatski radovi na rekonstrukciji Isa-begovog hama u Pazaru. Nakon velikog broja projekata u BiH koji se realiziraju u partnerskom odnosu između Generalne direkcije vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH, saradnja je proširena i na Mešihat IZ u Srbiji kako bi se i na području Mešihata pokrenuli projekti rekonstrukcije vakufa iz Osmanlijskog perioda. Rekonstrukcija Isa-begovog hamama će biti prvi takav projekat, ali zasigurno neće biti posljednji i ovo je početak saradnje sa Mešihatom.

Isa-begov hamam u Novom Pazaru sagrađen je između šezdesetih i sedamdesetih godina XV stoljeća kao zadužbina Isa-bega Ishakovića, osnivača Novog Pazara. Nalazi se u najstarijem dijelu grada i u neposrednoj blizini turske tvrđave, koja se nalazi na desnoj obali rijeke Raške. Po uzdužnoj simetrali osnove hamama odvojena su dva identična dijela – muški i ženski, obuhvatajući uobičajni sistem prostorija kakve se inače javljaju kod hamama dvojne namjene. Svaka prostorija je pokrivena kupolom. Proglašen je za spomenik kulture i nalazi se pod zaštitom Republike Srbije.

Dan potpisivanja protokola o rekonstrukciji hamama je historijski ne samo za Islamsku zajednicu već za cijeli Novi Pazar, pa i šire iz razloga što rekonstrukcijom Isa-begovog hamama zasigurno će ovom dijelu grada vratiti stari sjaj i značaj. Na ovaj način se vrše i direktna višemilionska ulaganja u vakuf na području Novog Pazara.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine