digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sastanak glavnih imama i predsjednika krovnih organizacija Islamske zajednice u dijaspori

Autor: B.P. Novembar 23, 2016 0

U organizaciji Odjela za dijsporu Uprave za vanjske poslove Rijaesta Islamske zajednice u Sarajevu je u toku dvodnevni sastanak glavnih imama i predsjednika krovnih organizacija Islamske zajednice u dijaspori.

U prvoj sesiji sastanka, 22. 11. 2016., pozdravno obraćanje imao je Mensur ef. Pašalić, šef Odjela za dijasporu, a uvodne referate o ovogodišnjim akcijama zekata i sadekatu-l-fitra, te kurbana podnijeli su mr. Elnur Salihović, šef Odjela za zekat, i Zejnil Rebihić, direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove. Nakon njihovih izlaganja uslijedila je veoma konstruktivna diskusija. U drugoj sesiji o Pravilniku srednjeg nivoa organiziranja  Islamske zajednice, sa posebnim osvrtom na dijasporu, govorio je Mensur Karadža, šef Odjela za pravne poslove. Nakon Karadžinog izlaganja gotovo svi učesnici sastanka iznijeli su svoje osvrte i prijedloge kako bi Pravilnik bio što prijemčivijii. Uslijedio je nastup renomiranog hora Rejjan koji je svojim izvođenjem ilahija i odlomka mevluda razgalio domaćine i goste.

Treća sesija održat će se sutra, u srijedu, 23. 11. 2016., a uvodničar će na temu Agresija i genocid u Bosni i Hercegovini biti prof. dr. Smail Čekić, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava. Oficijelni dio sastanka završit će se susret učesnika sa reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem.  

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine