digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Zenička Želja za Resulom

Autor: Muhamed Biličević Decembar 31, 2016 0

Najstarija manifestacija u BiH posvećena Poslaniku, a.s. i ove godine sadržavala brojne programe

Tokom cijelog mjeseca rebiu-l-evvela, koliko traje manifestacija „Želja za Resulom“ Medžlisa Zenica koja je počela 30. novembra 2016. godine, prepune džamije svjedočile su ljubav i čežnju za našim Resulom, ali i želju za podsjećanjem na njegov život koji nastojimo što dosljednije slijediti. Ujedno, bili su to programi koji čuvaju i promoviraju vjeru i tradiciju na čijim temeljima je opstao naš muslimanski i bošnjački identitet. Ovdje ćemo spomenuti određene programe iz proteklih petnaest dana.

Promocija Mesnevije – prijevod i komentar Ahmeda ef. Mešića

Pred impozantnim skupom u zeničkoj Gradskoj sali upriličena je promocija prijevoda djela Mesnevija, autora Dželaludina Rumija. Promotori su bili: reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa ef. Cerić, prof. dr. Izet Pajević, prof. dr. hfz. Halil ef. Mehtić i dr. Mubina Moker, a moderator promocije bio je mr. Džemal ef. Salkić. Promociji je prisustvovao muftija zenički dr. Ejub ef. Dautović i glavni imam Medžlisa Zenica mr. Jakub ef. Salkica. Rahmetli Ahmed-ef. Mešić je osamnaest godina svoga života posvetio prevodeći Mesneviju s ciljem da što vjernije i jasnije prenese njeno značenje na bosanski jezik, učini je pristupačnom širem krugu čitalaca bez korištenja komplikovanih, teško razumljivih stručnih izraza i jezičkih konstrukcija. Šejh Mešić je preveo i napisao komentare za ukupno 6.683 bejtova-dvostiha Mesnevije.

Program učenja Kur'ana i ilahija u Poljicama

Džemat Poljice bio je 25. decembra počašćen posebnim programom učenja Kur'ana i ilahija, te predavanjem hafiza Ammar-ef. Bašića. Prisutnima su se obratili glavni imam mr. Jakub ef. Salkica i domaćin hafiz Husejn ef. Čajlaković, a program su izveli bosanskohercegovački imami, poznati po svome učenju i glasu: hafiz Kemal ef. Mehić, Mustafa ef. Tokić, Mehmed ef. Delić, Mustafa ef. Isaković, mr. Salih ef. Meštrovac, Halid ef. Dizdarević, Ammar Efendić i Sinanudin Smriko.

Večer Kur'ana i ilahija u Šerićima

U džamiji džemata Šerići 21. decembra upriličen je prigodan program, uz predavanje Izet-ef. Čamdžića. Program se sastojao od učenja odlomaka iz Kur'ana i ilahija, a izvođači programa su bili: hfz. Ishak ef. Efendić, Ibrahim ef. Bilčević, Ahmed ef. Hašić, Edin ef. Alija, Benjamin ef. Arnaut, Edin ef. Muharemović, Muamer ef. Čelenka, Aldin ef. Trako, Osman ef. Šušnjević i Hasan ef. Bošnjak.

Mevludski programi

U džematu Nur Han u P. Hanu, 17. decembra upriličen je prigodan mevludski program i predavanje dr. Nedžada Grabusa, muftije ljubljanskog. U ime domaćina, dobrodošlicu je uputio mr. Džemal ef. Salkić, imam džemata. Zenički imami i hor Preporod su upriličili program koji se sastojao od učenja mevluda i ilahija. Centralni mevludski program za žene održan je 16. decembra poslije jacija-namaza u Sejmenskoj džamiji. U programu su učestvovale: Almedina, Sajra, Adna, Ilma, Adna sa muallimom Esmom Kuršumović. U džematu „Nova Zenica“ 13. decembra održan je prigodan mevludski program i predavanje mr. Aljo-ef. Cikotića. Centralna mevludska svečanost ovogodišnje manifestacije „Želja za Resulom, održana je u džematu Trgovišće, 12. decembra. Svečanosti su pored gostiju iz drugih džemata, muftije zeničkog i glavnog imama Medžlisa Zenica prisustvovali i glavni imam Medžlisa Zavidovići Izet ef. Čamdžić, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i brojni vjernici i vjernice. Prigodan mevludski program izveo je hor Islamskog pedagoškog fakulteta.

Promocija novih učača Kur'ana

U Sejmenskoj džamiji 12. decembra održana je svečanost dodjele diploma svršenicima kur'anskog pisma - sufare. Imam džemata je poselamio prisutne džematlije i iznio podatak da je ovaj kurs pohađalo 22 polaznika, a njih 20 je uspješno savladalo sufaru. Prisutnim džematlijama se obratio i mr. Jakub ef. Salkica, koji je čestitao novim polaznicima i uručio im diplome o završenom kursu.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine