digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Travnik: Hafiska dova za tri hafiza

Autor: Bajro Perva Decembar 31, 2016 0

Dok bude hafiza u našem narodu i u našim mjestima bit će i Allahove milosti i pomoći

 

Na zajedničkoj hafiskoj dovi Ahmedu Duranoviću, Harisi Brkić i Amelu Didići kazao je mr. Dževdet ef. Šošić, direktor Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku, koja je do sada iznjedrila 42 hafiza

Hafiskom dovom mladim hafizima Ahmedu Duranoviću, Harisi Brkić i Amelu Didići, koja se desila 24. 12. 2016. završeno je obilježavanje 310. godišnjice Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku. Ovoj svečanosti prisustvovali su mr. Nusret ef. Abdibegović, direktor Uprave za vjerska pitanja Rijaseta, izaslanik reisu-l-uleme, muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović, Seid ef. Eminović, šef Odjela za osnovno i srednjoškolsko obrazovanje Uprave za nauku i obrazovanje Rijaseta, profesori i odgajatelji Medrese na čelu sa direktorom mr. Dževdetom ef. Šošićem, Šahin Kerla, direktor Fonda Bošnjaci i mnogi drugi. Po ustaljenom protokolu, grupa hafiza među kojima je bio i prof. dr. Safvet ef. Halilović, proučila je po odlomak iz Kur'ana časnog, novi hafizi su proučili posljednje sure u Kur'anu, a njihov muhaffiz dr. hafiz Fadil ef. Bektaš proučio je dovu. Na kraju je izaslanik reisu-l-uleme mr. Abdibegović mladim hafizima uručio diplome o završenom hifzu i održao prigodnu besjedu.

I ova svečanost zainteresirala je pažnju ljudi pa je atrij Medrese, gdje se održala svečanost promocije novih hafiza, bio ispunjen.

 

Kur'an osvjetljava iznutra

 

Iz govora izaslanika reisu-l-uleme mr. Nusreta ef. Abdibegovića donosimo nekoliko fragmenata:

„Kur'an je Allahov govor, a budući da je Allahov govoro on je i govor istine. Učiti i podučavati ljude istini je priznanje koje u društvenom i duhovnom statusu dobija poseban stepen kod Allaha, dž. š. Jer, Allah dž. š je podučio meleka Džibrila, a onda melek Džibril je podučio Poslanika. Potom je Poslanik podučio ashabe i taj lanac je došao do naših bosanskih prostora, do naših muhaffiza koji su preuzeli silsilu podučavanja Kur'anu.

Vaše pažljivo slušanje učenja Kur'ana govori da vas Kur'an osvjetljava iznutra. Jer Kur'an ulazi u dušu čovjeka i iznutra ga ispunjava. Uputa Kur'ana postiže se slušanjem.

Primjećujem da nema bosanskog mekama kod učenja Kur'ana. Nema bosanske kajde. Sjećate se rahmetli Kasima ef. Mašića i njegove kajde kod učenja ezana. To je ta bosanska duša. Mnogi od naših starijih sjetit će se s koliko ljubavi su nekada naši alimi pronosili bosansku kajdu ne samo kod učenja mevluda.

Bošnjaci su se opredijelili da žive u islamu. I oni idu tim putem. I njihova omladina postaje prepoznatljiva. Ako kažem da mi ove godine popunjavamo broj od preko 350 hafiza u BiH, a ove godine promovirano je preko 30 novih hafiza, mi vidimo Božju milost i rahmet koji se spušta na našu djecu, na naš narod. On se spušta i na ovu medresu koja ima one pregaoce, one muhaffize, one profesore koji bdiju nad našom djecom. U to ime čestitam našim mladim hafizima. Čuvajte svoju djecu. Ona su amanet od Allaha. Imajte povjerenje u njih...“

 

Drugujmo s Kur'anom makar pola sata dnevno

 

Izrazivši radost što se u jednom danu i na jednom prostoru, u atriju renomirane Elči Ibrahim-pašine medrese, održava hafiska dova za tri nova hafiza, muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović kazao je i slijedeće:

„Svi oni koji tragaju za nekakvim drugim rješenjima mimo Kur'ana i Sunneta lutat će, kajat se i na kraju shvatiti da je Pravi put put Kur'ana i Sunneta. Da ne bismo lutali, prihvatimo Kur'an kao svakodnevicu svoga života. Ne možemo svi biti hafizi. Allah počasti određene osobe. Međutim, svi možemo svakog dana uzeti Kur'an Časni u ruke i petnaest minuta učiti na arapskom i petanest minuta čitati njegov prijevod. To je ono što preporučujem svakom našem čovjeku. Teško će iko naći izgovor i kazati da nema toliko vremena za Kur'an. Ako pogledamo koliko vremena provedemo uz TV ekrane, a statistike govore da je to u prosjeku 3 sata dnevno, onda to pravdanje nedostatkom vremena neće biti iskreno.“

 

Cijeli izvještaj u Preporodu od 1. januara

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine