digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Realiziran dvodnevni seminar za uposlenike Vojnog muftijstva

Autor: Januar 13, 2017 0

U okviru godišnje analize rada vojnih imama, prema planu Ureda Vojnog muftije u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, 11. i 12. januara 2017. godine, realiziran je dvodnevni seminar. Ovom edukativnom programu, pored uposlenika Vojnog muftijstva, prisusutvovali su i članovi Okružnog odbora Udruženja ilmijje Vojnog muftijstva.

Nakon radno-konsultativnog sastanka organizirano je izlaganje dr. Sead Muratovića, Pomoćnika Ministra odbrane BiH za personal, u kojem je dat pregled i stanje personala u strukturi Ministarstva odbrane i Oružanim snagama BiH. Edukativni program sadržavao je nekoliko važnih tema s obzirom na specifičnu poziciju Vojnog muftijstva. O imamskom pozivu, koji je čast i odgovornost, govorio je bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, dr. Mustafa Cerić, koji je, između ostalog, istakao i važnu ulogu Vojnog muftijstva za Islamsku zajednicu u BiH kada je u pitanju NATO integracijski proces naše države i sistema odbrane. Ovo je bio svojevrstan uvod u narednu temu i izlaganje kojeg je imao pukovnik Mirsad Čaluk. On je također govorio o ovom procesu s akcentom na akcijski plan za članstvo (MAP).

''U susret drugom i drugačijem - mogućnosti i predrasude'', tema je kojom se nastojalo približiti elementarno učenje o drugim vjerama sa kojima se kako vjerski službenici tako i svi uposlenici u strukturi odbrane BiH svakodnevno susreću i imaju potrebu da više znaju. Iz domena katoličke vjere o ovoj temi je govorio don Željko Čuturić, Glavni svećenik u OS BiH. Kako na ovu temu gleda Pravoslavna crkva, izlagao je Miroslav Todorović, Stručni savjetnik u Kancelariji pravoslavnog dušebrižništva, dok je mr. Muhamed Fazlović, asistent na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, o postavljenoj temi iznio svoja promišljnja iz rakursa islama. 

Na kraju ovog dvodnevnog druženja, Vojni muftija, Hadis-ef. Pašalić, zahvalio se prisutnima za učeće na ovom seminaru i istakao važnost ovakvih programa edukacije.   

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine