digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Svečano obilježeno 480 godina od osnivanja Gazi Husrev-begove biblioteke

Autor: Januar 13, 2017 0

Danas u dvorani Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu upriličena je svečanost u povodu obilježavanja 480. godina od osnivanja ove najvažnije biblioteke za muslimane BiH

"Ova biblioteka osnovana je 1537. godine i igra krucijalnu ulogu u sakupljanju i čuvanju dokumentarnog naslijeđa relevantnog za proučavanje duhovne i kulturne historije Bošnjaka i svih naroda BiH. U svojim fondovima sadrži oko 100.000 bibliotečkih jedinica od toga najvrijedniji fond rukopisa oko 10.500 na arapskom, turskom i perzijskom jeziku, te bosanskom jeziku pisanom arapskim pismom. Osim toga u svojim fondovima čuva novine i časopise koji su na ovim prostorima izlazili zadnjih 150 godina i koji predstavljaju nezaobilazni izvor u proučavanju naše kulturne historije", kazao je u svom obraćanju direktor biblioteke Osman Lavić.

 

Ovom prilikom upriličena je i premijera filma u produkciji BHT1 „Sedam slova o Gazi Husrev-begovoj biblioteci“, autora Enesa Karića i Dinne Kasala. Potpuna verzija filma bit će emitirana u programu BHT1. Također, dodijeljene su i vakufname i zahvlanice pojedincima za njihov doprinos u obogaćivanju fonda Biblioteke te njenu promociju.

Čitaonica Biblioteke je trenutno najpopularnije mjesto učenja za brojne studente. U toku 2016. godine Biblioteci su se pridružila 1.154 nova člana pa je sada ubilježeno ukupno 6.350 korisnika, a u proteklom periodu evidentirano je preko 18. 000 posjeta.

 

Cijeli izvještaj u printanom izdanju Preporoda

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine