digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Predstavljen projekat: Mreža mladih Muftijstva sarajevskog

Autor: Februar 13, 2017 0

U subotu 11. Februara u prostorijama Medžlisa IZ-e Kakanj predstavljen je novi projekat Muftijstva sarajevskog u radu sa mladima, pod nazivom „Mreža mladih muftijstva sarajevskog“

Na ovom druženju i radionici prisustvovala su 34 mlada koordinatora iz 24 kakanjska džemata. U uvodnom dijelu govorio je Ermin ef. Zahirović koordinator za mlade na nivou Medžlisa Kakanj. On je izrazio radost i dobrodošlicu svim prisutnima a posebno pomoćniku muftije sarajevskog za vjerska pitanja i obrazovanje dr. Abdulgafar ef. Veliću i glavnome imamu mr. Sulejman ef. Čelikoviću koji su se također obratili mladima. 

U svome izlaganju glavni imam. mr. Sulejman ef.Čeliković istakao je da je Medžlis IZ-e Kakanj uvijek  pružao podršku mladima te da će također i u ovom projektu dati punu podršku svim aktivnostima mladih koje budu planirali i sprovodili u djelo jer su mladi jedna od prioritetnih ciljnih grupa Medžlisa. Također je kazao kako od mladih koordinatora kao ponajboljih pojedinaca iz njihovih džemata očekuje da će biti aktivni u svojim džematima te da će biti desna ruka svojim imamima u okupljanju, planiranju i sprovođenju brojnih aktivnosti i sadržaja za mlade.

U narednom dijelu obratio se i pomoćnik muftije sarajevskog za vjerska pitanja i obrazovanje dr. Abdulgafar ef. Velić koji je govorio o važnosti ovoga projekta i značaju umrežavanja svih mladih na području Muftiluka sarajevskog.

‘Mreža mladih’ projekat je i program za mlade Muftijstva sarajevskog. Cilj ovog projekta je uvezivanja džemata, povezivanje mladih, pokretanje brojnih akcija i koordinacija svih aktivnosti. U ovoj fazi projekat ‘Mreža mladih’ uključuje 500 mladića i djevojaka, predstavnika džemata, koji će u naredna tri mjeseca proći tri modula radionica i druženja. U 16 općina/medžlisa u isto vrijeme tokom vikenda organiziraju se radionice i druženja. Grupa od dvadeset istaknutih imama iz svih medžlisa/općina Muftiluka sarajevskog voditelji su radionica kao i koordinatori svih aktivnosti na svom području.

Teme i zadaci koji ovaj projekat postavlja mladima odnose se na prepoznavanje i poštivanje univerzalnih vrijednosti i poruka plemenitog Kur’ana, zatim izgradnja ekološke svijesti, pokretanje humanitarnih akcija, te organiziranje različitih vjerskih i kulturnih sadržaja. Dobiveni rezultati iz radionica će biti realizirani u maju ove godine u sklopu predramazanske manifestacije ‘U susret ramazanu’. ‘Mreža mladih’ uključila je i povezala svih 250 džemata Muftijstva sarajevakog. Nosioci aktivnosti u ovom projektu su mladi a podršku im pružaju sve strukture Islamske zajednice u BiH, od Muftijstva, medžlisa, imama i džemata.

 

U vremenu kad je naša omladina prepuštena sama sebi, kad su mladi najveće žrtve različitih iskorištavanja i manipulacija, kad se na sve strane uvlače u svakojake ideologije i čudne vrtloge, iz kojih se ne zna i ne vidi izlaz, pokretanje projekta ‘Mreže mladih’ nasušna je potreba i prvorazredni prioritet.

Osnovni cilj ‘Mreže mladih’ je uključivanje i briga o svim našim omladincima. Jedan od simbola ovog projekta je paukova mreža. Kao što je paukova mreža bila spasonosna za našeg Poslanika Muhammeda a.s., naša želja je da i ova naša Mreža bude spasonosna za našu omladinu a u konačnici i za naš narod.

Nakon uvodnih izlaganja radionicu pod nazivom „Univerzalne poruke časnog Kur’ana“ vodio je Ermin ef. Zahirović a mladi su podjeljeni u grupe u kojima su tragali za istaknutim porukama Kur’ana koje su zapisivali na panoe a zatim u završnom dijelu obrazlagali zašto su se opredjelili za određenu kur’ansku poruku. Sljedeća radionica je za petnaest dana kada će mladi tragati za naćinima prezentiranja kur’anskih poruka široj javnosti.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine