digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Učenica mekteba postala hafiza Časnog Kur’ana

Autor: Elvedin Subašić Februar 17, 2017 0

Hafisku diplomu uručio je izaslanik reisu-l-uleme Nusret-ef. Abdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove, a pored njega prisutnima su se obratili: Mensur-ef. Malkić, direktor Gazi Husrev-begove medrese, Abdulgafar-ef. Velić, izaslanik muftije sarajevskog  i Ferid-ef. Dautović, glavni imam MIZ Sarajevo.

Poklone je, pored Medžlisa, džemata i drugih, uručio i Šahin Kerla ispred Fonda “Bošnjaci“. Svečanosti je prisustvovao i Džemal Mosleh, direktor Fondacije “Hifz Časnog Kur’ana“ koja godinama prati i pomaže nove hafize.

Uloga džemata, muallima i muhaffiza

“Ona je rasla u mektebu, živjela s mektebom i kroz mekteb naučila cijeli Kur’an“, kazao je glavni imam Ferid-ef. Dautović, koji je pored čestitki porodici i muhaffizu, naročito istakao rad hafizinog muallima Asima Hubijara i pohvalio rad džemata Aneks čije su brojne džematlije prisustvovale svečanosti u znak podrške svojoj mladoj džematlijki. Inače, svečanost ste zbog tehničkih razloga održala u Begovoj džamiji, a ne u džematu Aneks.  
Abdulgafar Velić je istakao posebnu ulogu muhaffiza koji je proveo sate rada s mladom hafizom u toku učenja te porodicu Pleh: “Ovo je jedna zaista čestita porodica. Porodica iz džemata. Učestvuju u svim akcijama bez obzira koji je džemat u pitanju“.

Dva znaka u programima hafiskih dova

Izaslanik reisu-l-uleme Nusret-ef. Abdibegović je pred čin dodjele diplome kazao: “U ovoj svečanosti vidim dva znaka. Prvi znak jeste snage vjere bosanskog čovjeka i bosanske žene. Na iman ovog prostora ukazuje ova mlada hafiza. To je snaga koja se odražava u ambijentu porodice u kojem je ona odrasla i onih koji brinu o Kur’anu i koji su je podsticali na to. Drugi znak jeste refleksija Božije milosti. Naši alimi su govorili: ako se Allah ne smiluje nama, smilovat će se zbog onih pod zemljom. Mi danas kažemo da se Allah, dž.š. svojom milošću ogledava kroz našu djecu, a primjer toga je ova mlada hafiza… Dok svi spavaju hafizi čuvaju Kur’an kao Istinu. Allah odabire mladiće, djevojke i djecu koji će učiti i čuvati Kur’an. Naši hafizi ne samo da čuvaju, već i podučavaju Kur’anu druge.“

Drugi o mladoj hafizi

“Moja učenica je u posljednjih deset godina i ona je, ako ne najbolja, sigurno jedna od tri najbolja učenika u mojoj 35-godišnjoj karijeri. Potiče iz porodice koja je uzor i primjer, koja djeluje u svom džematu i šire. Dženisu je Allah počastio ovim uspjehom, a njenim putem ide i njena sestra te očekujemo za godinu-dvije da se okupimo s istim razlogom“, kazao je Dženisin muallim u mektebu Asim-ef. Hubijar, koji je potvrdio rad i podršku džemata Aneks svakom pojedincu u džematu: “Mi djelujemo kolektivno. Pojedinac može malo sam, ali ako se napravi tim, kolektiv, džemat onda uspjeh ne može izostati, kao što je ovaj uspjeh.“
Kada je riječ o sestri Dženisinoj, roditelji kažu da je krenula stopama svoje sestre: “Što se tiče naše druge kćerke, ona pohađa Školu Kur’ana u džamiji Šehadet,  koju vodi Fuad-ef. Golić“, te poručuju da je “jako  važno da roditelji prate svoje dijete tokom perioda učenja hifza, da ga podržavaju i pomažu mu“.
Muhaffiz Mensud-ef. Đulović o Dženisi kaže: “Ona je primjer edebli djevojke koja je bila ne samo voljna, već i disciplinovana u učenju što je za ovaj proces itekako bitno. U našim mektebima imamo zaista velikih potencijala, ali trebaju biti prepoznati i na vrijeme usmjereni da počnu učiti hifz ili se baviti drugim korisnim projektima.“
Inače, Đulović je i ranije radio s mlađim generacijama kandidata za hifz. Pred njim su hifz ranije završile dvije učenice mekteba i dvije učenice medrese. Dženisa je sedmi kandidat hafiza Đulovića koji je uspješno položio hifz. 

 

Cijeli tekst možete pročitati u printanom izdanju br: 4/1086 od 15.2.2017. god.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine