50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg

Banja Luka: Simpozij o djelu i životu Nerkeza Smailagića

Autor: bir.ba Decembar 17, 2015 0

Prvi simpozij „Mnogodimenzionalnost islama u djelu i životu Nerkeza Smailagića“ održava se danas, 17. decembra, u Banjoj Luci. Na Simpoziju će govoriti akademik Enes Karić i dr. Hilmo Neimarlija, a cilj ovoga skupa je da se kroz niz naučnih radova valorizira Smilagićevo djelo.

 

Kako je kazao muftija banjalučki, dr. Osman-ef. Kozlić, organizacijom ovog simpozija želi se ukazati na svijetle primjere u našoj povijesti, koji poput Nerkeza Smaiagića, daju doprinos identitetu Bošnjaka. 
Simpoziju prisustvuju poptredsjednik entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić, predstavnici institucija RS-a, gl. imami i imami muftijstva banjalučkog.

Nakon podne-namaza u džamiji Ferhadiji, učesnici simpozija će posjetiti mezar Nerkeza Smailagića i proučiti hatma dovu. Organizator Simpozija je Islamska zajednica u BiH i Muftijstvo Banjalučko, a Pokrovitelji su Kancelarija reisu-l-ulema IZ u BiH Husein-ef. Kavazovića, Kabinet Potpredsjednika RS mr. Ramiza Salkića.

Nerkez Smailagić rođen je 1927. godine u Banjoj Luci, odakle 1947. godine odlazi na Pravni fakultet u Sarajevu, gdje je 1951. godine kao odličan student izabran je za asistenta na predmetu Historija političkih doktrina. Dvije godine kasnije odlazi u Francusku gdje završava specijalističke studije iz savremenih političkih doktrina na Visokoj školi za političke nauke u Parizu. Na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1955. nastavlja raditi kao asistent, a predmet njegovog naučnog interesiranja su bili pravo, politička filozofija, povijest kultura i civilizacija. Interesiranje za filozofiju, sociologiju, političku filozofiju vodi ga do katedre za sociologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu gdje radi kao asistent do 1962. godine kada odlazi u Zagreb i počinje raditi na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu. Ovdje će nastati njegova najznačajnija djela. Bio je ugledni univerzitetski nastavnik, autor, prevodilac i publicist vrijednih knjiga s područja pravno-političkih doktrina, filozofije, kulture, civilizacije, povijesti, islamologije. Prevodio je sa francuskog, njemačkog, engleskog i talijanskog jezika. Na pravnom fakultetu u Ljubljani doktorirao je 1976. godine. Iz bogatog stvaralačkog opusa izdvojit ćemo samo neka djela: „Uvod u Kur'an“, „Leksikon islama“, „Historija političkih doktrina“, „Klasična kultura islama“. Također, preveo je značajna djela evropskih i svjetskih mislilaca i filozofa.

 

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija