digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Seminar - Društvena briga kao misija imama

Autor: Ajša Hafizović-Hadžimešić Maj 04, 2017 0

Uloga i značaj vjerskih zajednica u rješavanju socijalnih problema u društvu

Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u BiH u koordinaciji sa Institutom Ibn Sina u Sarajevu je organizirao za koordinatore muftijstava i članove komisija za socijalna pitanja pri medžlisima seminar pod nazivom Uloga i značaj vjerskih zajednica u rješavanju socijalnih problema u društvu.  Seminar je održan u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu 19. aprila 2017. sa ciljem da kroz predavanja i diskusiju problematizira ulogu vjerskih zajednica u rješavanju socijalnih problema u društvu i upozna ih sa novim pravilnicima organizacije ovih djelatnosti unutar IZ u BiH.

Materijalna dobra moraju služiti životu

Na temu socijalnog i karitativnog rada i iskustva Katoličke crkve govorio je dr. fra Mile Babić sa Franjevačke teologije u Sarajevu. Kao najbolje organizirano humanitarno društvo s kršćanskim predznakom naveo je Karitas u Njemačkoj, napominjući da je to rezultat uređenog sistema na nivou države na tom polju kojim davaoc priloga u dobrotvorne svrhe biva oslobađan poreza shodno datom prilogu.

Fra Mile Babić se ovom prilikom osvrnuo i na ljudsko djelovanje u humanističkom smislu na globalnom, ali i pojedinačnom nivou. „Vidite li vi šta mi danas radimo u cijelom svijetu u humanističkom smislu! Materijalna dobra moraju služiti životu, a danas je sve obratno: ubijamo ljude, narode, vodimo ratove da bi uvećali profit - i to od velikih sila pa do nas pojedinaca - sestra sestru i brat brata kada pravi testament prevari“, kazao je fra Babić. „Da budemo braća i sestre je stvar dužnosti, a ne tek savjet“, istakao je Babić napominjući da takav pristup vjerskim dužnostima i dovodi do stanja u svijetu u kome imamo 225 milijardera, a milijarde siromašnih.

Cijeli tekst pročitajte u štampanom izdanju „Preporoda“.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine