digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Izložba i tribina "Džemat, džamije, nekad i sad"

U organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH u saradnji sa Institucijama Islamske zajednice u Bihaću je u srijedu, 17.05.2017. upriličeno otvorenje izložbe o porušenim i novosagrađenim džamijama bihaćkog muftijstva. Nakon otvaranja izložbe uslijedila je tribina pod nazivom "Džemat, džamije, nekad i sad"


Na samom početku, prof. Bahrudin Čolo iz Uprave za vjerske poslove je otvorio tribinu i iskazao zahvalnost svima koji su doprinijeli održavanju ovakvog događaja kao i svim prisutnim, a nakon toga predstavio plan i redosljed govornika na ovoj javnoj tribini.

Prvi se obratio Mensur-ef. Ćehić, glavni imam Medžlisa IZ-e BIhać. On je istakao značaj ovakvih izložbi i ovakvih tribina u nadi da će te fotografije i priče proistekle iz rušenja tih džamija ostati samo za pamćenje i da naša djeca u budućnosti više nikada neće gledali porušene džamije svojim vlastitim očima.

Muftija Bihaćki Hasan-ef. Makić je govorio o porušenim i obnovljenim džamijama u Bihaćkom muftijstvu. Spomenuo je da je preko 90 džamija srušeno u protekloj agresiji i istakao da je proces povratka i reaktiviranja džemata bio izuzetno zahtjevan, pogotovo u manjem bh entitetu.

I na kraju, prisutnima se obratio direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ-e u BiH mr. Nusret-ef. Abdibegović, koji je govorio o džematu kao duhovnom zavičaju vjernika. On je istakao značaj džemata za savremenog čovjeka, ali i potrebu da se džemati reformišu u skladu sa potrebama savremenog doba. Govorio je o važnosti da džemati budu aktivni i da svaki vid formiranja novih džemata mora biti uslovljen legalitetom i legitimitetom i u skladu sa pravilima IZ-e.

Amfiteatar Islamskog pedagoškog fakulteta je bio premali da primi sve zainteresirane učenike, studente, imame i ostale koji su bili zainteresirani da čuju izuzetno zanimljiva i interesantna izlaganja na ovoj tribini.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine