digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

"Čudo bosanskog otpora", naziv tribine održane u Donjem Vakufu

"Čudo Bosanskog otpora", bila je tema tribune koja je sinoć organizovana u prostorijama Doma kulture u Donjem Vakuf, a u okviru programskih sadržaja 507. Dana Ajvatovice

Na ovu temu govorio je Nezim Halilović Muderis, koji se dotakao ratnog puta pripadnika Armije RBiH I MUPa, koji su zahvaljujući herojskoj borbi uspjeli sačuvati i odbraniti BiH. Sjetio se heroja gradova Cerska,Mostara, spomenuo herojske borbe za Treskavicu I velike gazije sa Drine. U svome obraćanju citirao je riječi rahmetli Alije Izetbegovića prvog predsjednika Predsjedništva BiH koji je rekao: "Moramo odgajati generacije Bošnjaka da jedan vrijedi kao troje jer jedino ćemo tako moći sačuvati BiH".

Veliku pažnju sinoć je privuklo I izlaganje generala Selme Cikotića, u ratu Komadanta OG Zapad, nakon rata vojni ateše u Vašingtonu,sada je na funkciji savjetnika člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Govoreći na temu: "Čudo Bosankoga otpora", general Cikotić u Donjem Vakufu je počeo od historijskih dešavanja koja su predhodila refenrendumu u BiH, te koju je ulogu I zadatak tada imala Međunarodna zajednica. Na iznenađenje cijelog svijata, bosanskohercegovački borici, napravili su čudo, i izborili se sa agresorima na svoju domovinu.
Na početku rata prvo sa Srbima, da bi kasnije borici Armije R BiH, borbe i to uspješno vodili na dva fronta, i u sukobu sa Hrvatima. Na samom kraju je general Cikotić je naglasio: " Nikada nećemo dozvoliti bilo kakve podjele BiH, jer smo u proteklom ratu platili visoku cijenu, za ovu zemlju jer BiH je široka za sve njene građane".
Svojim prisutvom tribinu u Donjem vakufu uveličao je I muftija travnički Ahmed ef. Adilović, koji je naglasio da ova tribina "Čudo Bosnakog otpora", baš u pravom gradu, jer su Donji Vakuf i njeni građani tokom ratnog perioda 92-95 doživjeli teške momente, ovaj grad bio je okupira, uništena je vjerska I ostala infrastruktura, ali donjovakufljani su oslobodili svoj grad. Muftija se zahvalio svima na posjeti i pozvao naše sugrađane da posjete planirane sadržaje koji će obogatiti 507. Dane Ajvatovice.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine