digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Obilježena značajna godišnjica Tarikatskog centra

Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice i Tarikatski centar svečanom akademijom i izložbom pod nazivom “Ašk što ljepotu čuva”, autora Ćazima Hadžimejlića, 25. maja 2017. godine u Gazi Husrev-begovoj biblioteci obilježili su 40 godina od formiranja Tarikatskog centra.

Svečanoj akademiji prisustvovali su reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik Sabora IZ Hasan Čengić i šejhovi tarikata. Nakon prigodnog obraćanja šejha Sirije Hadžimejlića i sekretara Tarikatskog centra Seada Halilagića, koji je dao presjek razvoja tarikata i Tarikatskog centra, uručena su priznanja zaslužnim šejhovima i pojedincima za afirmaciju Tarikatskog centra, između ostalih, reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću i članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću. Reisu-l-ulema je istakao važnost normativnog uređenja statusa Tarikatskog centra u okviru Islamske zajednice i naglasio potrebu rada na duhovnom i moralnom jačanju muslimana.

Izložbu je otvorio direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Nusret ef. Abdibegović. Izložba je prikaz rada velikih alima, šejhova, hafiza, duhovnih prvaka koji su u razlitičim situacijama Bosne održavali i bilježili duhovnost. Prikazano je više od 20 eksponata, tadževa šejhovskih, prijepisa, knjiga, Kur’an čuvenog šejha Sirri-babe, kazao je njen autor Ćazim Hadžimejlić.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine