digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Slovenija: Dobročinstvo džemata Jesenice

Muftija Nedžad Grabus i sekretar Nevezet Porić posjetili su u subotu, 10.6.2017. godine džemat Jesenice. Sudjelovali su u društvu sa domaćinima imamom Munzir efendijom Čelenkom, predsjednikom Izvršnog odbora Fuadom Omerdićem i džematlijama iz Jesenica na donatorskom iftaru za džamiju u Ljubljani

Imam Munzir efendija Čelenka doživljava projekt izgradnje džamije kao svoj vlastiti projekt. Još od studentskih dana u Sarajevu bio je uključen u aktivnosti Medžlisa IZ Sarajevo koje su vođene za pomoć kupovini zemljišta za džamiju u Ljubljani. Svojim iskrenim nastupom i povjerenjem koje je izgradio sa članovima zajednice u Jesenicama sedmu godinu zaredom iftari za ljubljansku ljepoticu su među najboljima u Sloveniji. U džematu je izgrađena atmosfera zajedništva, sloge i ponosa što su, kako kažu, dio najvažnijeg projekta muslimana u Sloveniji. Predsjednik Izvršnog odbora džemata Jesenice hadžija Fuad Omerdić ističe da su prezadovoljni postignutim nivoom funkcioniranja džemata. To potvrđuje radost na licima džematlija koji u svojoj džamiji na Jesenicama imaju mir i duhovni smiraj. Ističu da su svi dobro došli koji poštuju red i disciplinu u džematu.

Džemat Jesenice razumije potrebe drugih, uvijek su spremni pomoći drugima. U toku 2017. godine više puta pokazali su svoju dobrodušnost i dobročinstvo pomažući projekte džemata u Trbovlju, Kopru, Ljubljani, humanitarne aktivnosti Merhameta, itd. Posebna specifičnost džemata Jesenice jeste da je veliki potpornik izgradnje džamije u Ljubljani i ima značajan broj vakifa. Zahvaljujući povjerenju koje je izgrađeno između imama Munzir ef., predsjednika IO i članova džemata povećan je broj članova džemata i vidljiv napredak u svim segmentima djelovanja. Muftija Nedžad Grabus istakao je da se u Jesenicama osjeća kao u svom džematu, jer je to jedini džemat u kojem je radio kao imam. Naglasio je da su rezultati i nivo organiziranosti džemata pokazatelj truda kojeg je u svome radu uložio Munzir efendija Čelenka sa Izvršnim odborom i članovima Zajednice. S obzirom na angažman i veliku potporu koju je džemat Jesenice pokazao u izgradnji džamije vjerovatno će dio budućeg Islamskog kulturnog centra biti označen kao "kutak ili vakuf džemata Jesenice". Muftija je naglasio da ne postoji primjer u bližem i širem okruženju tako velikog napora i dobročinstva kojeg ljudi ulažu u izgradnju džamije ili bilo kojeg drugog vjerskog objekta. Svi smo shvatili da je džamija u Ljubljani naš ponos i pitanje dostojanstva koje nam je uskraćivano desetljećima. Obavijestio je džematlije da je IZ vlastitim sredstvima, donacijama vjernika iz Slovenije izgradila prilaznu cestu i infrastrukturu do džamije koju će pokloniti gradu Ljubljani. Mi puno dajemo, ne tražimo ništa, bolje je davati nego primati sadaku i izgubiti slobodu. Posebno je zahvalio džematlijama Jesenica koji su za iftar sakupili 10 hiljada eura za kupovinu dijela zemljišta od susjeda kako bi se uredile nove parcele pored džamije.

Proučena je dova da nam Uzvišeni Allah pomogne okončati izgradnju džamije u Ljubljani i da nas uvede u Džennet.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine