digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Prve grupe hadžija krenule ka Meki

Jučer ujutro iz Medine ka Mekki krenula je prva grupa hadžija iz BiH. Putovanje će trajati do devet sati s tim da će se hadžije zaustaviti na mikatu gdje će zanijetiti umru i hadž.

Nakon dolaska i kratkog odmora u hotelu zaputit će se prema Haremu kako bi upotpunili obred umre i oslobodili se ihramskih obaveza.
Kada je riječ o hadžijama koje ostaju u Medini oni će svoje vrijeme nastaviti provoditi u Poslanikovoj džamiji, te obaviti kupovinu s obzirom da je preporuka da se u Mekki hadžije posvete potpuno ibadetu i boravku u Haremu.
Reisu-l-hudžadž ove godine, zamjenik reisu-l-uleme, Husein-ef. Smajić je iskazao zadovoljstvo dosadašnjom organizacijom i boravkom u Medini koji je bio i jedna vrsta ugodnog odmora uz Poslanikovu džamiju, a šerijatska konsultantica za hadž i umru Mujesira Zimić-Gljiva je kazala da su skoro sve žene organizirano boravile u Revdi.
Utisci hadžija koji odlaze su pomiješaini. Žale zbog odlaska iz Medine i blizine Poslanikove džamije i mezara, ali i raduju se Mekki, jer će neki od njih po prvi put uživo vidjeti Kabu.

Sličica Želim Print

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine