digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kakanj: Paketići za djecu u bolnici

Autor: Septembar 26, 2017 0

U okviru obilježavanja nastupanja Nove hidžretske 1439. godine u džematu Čaršijske džamije u Kaknju u srijedu navečer, poslije jacija namaza upriličeno je predavanje na temu: Pouke i poruke Hidžre a predavanje je održao imam džemata Čaršija, prof.  Elvedin ef Ibrahimspahić.

Poslije predavanja klanjana je posebna nafila koja se klanja u noći prvog muharrema. Šejh h.hfz Mustafa ef. Mujić u svojoj knjizi „Kitab“, preporučuje da se u noći uoči prvog muharrema klanja deset rekata nafile namaza. Učiti na svakom rekatu iza Fatihe deset puta ajetu-l-kursijju i deset puta ihlas, poslije namaza moliti Allaha za oprost svojih i grijeha  roditelja svojih, i zamoliti za oprost  grijeha svih mu’mina i mu’minki, rječima: „Ja Rabbi, ja stupam u Novu hidžretsku godinu, pa što sam god grijeha uradio hotimično ili nehotice, u znanju ili neznanju, Ti meni oprosti, i dobrih dijela koja sam počinio, Ti meni primi, i daj da nam bude sretna i hairli ova godina, da je provedemo u Tvom raziluku. Ako si mi propisao život da živim ovu godinu, ja Rabbi, daj da je proživim islamskim životom u Tvom raziluku, a ako si mi propisao da umrem u ovoj godini, daj mi da umrem kao mu’min-vjernik“.

Prvog dana muharrema 1439., nove hidžretske godine predstavnici džemata Čaršija, koju su sačinjavali imam džemata u pratnji koordinatorice džemata za rad sa mladima Dželilom Ibrahimspahić i predsjednikom Zelenog polumjeseca ZDK, gospodinom h. Ibrahimom Hadžimuhovićem  posjetili su bolesnu djecu u Kantonalnoj bolnici u Zenici i svima podijelili po jedan novogodišnji paketić. 

Paketiće su pripremili polaznici mekteba Čaršija zajedno sa svojim muallimima: Elvedin ef. , muallimama Amrom Hrusto  i Salihom Kovač.

Ukupno je prikupljeno i podijeljeno 47 paketića kojima su se bolesna djeca veoma obradovala.

Posebno im je bilo drago što su ih se sjetili njihovi vršnjaci i počastili ih za novu hidžretsku godinu.

Elvedin ef. je prilikom udjeljivanja paketića prenio izraze saosjećanja i želje za ozdravljenje i što skoriji izlazak iz bolnice te u svoje i ime svih polaznika zaželio pacijentima što više sreće, uspjeha i berićeta u novoj 1439. hidžretskoj godini.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine