digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Promocija knjige "Vruć krompir" u Mostaru

Autor: Februar 03, 2018 0

Knjiga promovirana u Mostaru.

Knjiga „Vruć krompir“ bosanskohercegovačke poduzetnice Adise Tufo sinoć je u organizaciji Kulturno edukativnog centra za ženu „Sehara“ promovirana u Mostaru. Promocija je organizirana u povodu obilježavanja svjetskog dana hidžaba. Pored autorice o knjizi je govorila profesorica sa Univerziteta „Džemal Bijedić“prof. dr. Armina Hubana. „Vruć krompir“ je autobiografsko štivo s naglašenom dozom iskrenosti što je utjecalo za veliko zanimanje u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj i izuzetno dobre kritike.

Knjiga govori o ljubavi, strasti, životi i poduzetništvu jedne žene. „Knjiga je o meni. Pričam poduzetnički put zadnjih pet godina. Ja sam žena sa hidžabom i na čelu uspješne kompanije. Obično se smatra da poduzetništvo pripada „muškom svijetu“ i puno je predrasuda da takve ne mogu uspjeti. Ja dokazujem upravo suprotno i o tome u knjizi pišem“, razloge velikog interesovanja za čitanjem knjige prokomentirala je Tufo.   Sadržaj knjige je u osnovi motivacijski jer, kako je naglasila, obično se u društvu smatra da iznad žena postoji „stakleni plafon“, nešto što žena ne može da nadraste. „Ovom knjigom htjela sam poručiti da je to moguće. Moj primjer je dokazao suprotno. I nisam jedina. Ima još žena koje su to nadrasle. Ja mislim da je ovo vrijeme da naša generacija, promijeni percepciju o patrijarhalnom društvu u kojem je žena negdje malo iza. U Njemačkoj je 20 posto žena u upravnim odborima velikih kompanija  i to je dovoljan podatak da se pokrenemo da osiguramo bolju budućnost našim kćerima i našim unucima,  jer društvo u kojem žena stoji rame uz rame sa muškarcem sigurnijim koracima može ići naprijed“, poručila je Tufo.

Knjiga je podijeljena na tri zasebna i međusobno povezana segmenta. Govori o poduzetništvu, politici i medijima. Prof. dr. Hubana je naglasila elemente poduzetništva koji su elaborirani u knjizi u okviru kojeg se može prepoznati profil uspješne poduzetnice, razvoje ideje, biznis planovi, strategije za prevazilaženje blokada, rješavanje problema, opcije finansiranja poduzetničkog poduhvata, izgradnja poslovnih odnosa i sam tok poduzetničkog procesa. „Adisa je jedna hrabra žena koja stoji na čelu porodične kompanije Čip sistemi. Pri tome je osnovala Hobi art centar u Sarajevu  i time praktično omogućila svim drugim ljudima, prvenstveno ženama da iskažu svoje umijeće i poduzetničku kreativnost“, istakla je Hubana.  

Promociju koja je održana u Kulturnom centru „Kralja Fahd „ u Mostaru pratio je veliki broj posjetilaca, uglavnom mlađe i zrele populacije žena okupljenih oko K.E.C. „Sehara“. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine