digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Održan kamp aktivista Mreže mladih Muftijstva sarajevskog

Autor: Februar 05, 2018 0

U periodu od 2. do 4. februara, u prostorijama Centra za lično i profesionalno usavršavanje, održan je drugi kamp Mreže mladih aktivista Muftiluka sarajevskog. Učešće u ovom kampu je uzelo 60 omladinaca sa područja Muftiluka sarajevskog, i to sa ciljem pokretanja mikro mreže, odnosno Mreže mladih na nivou džemata.

Učešće su uzeli i aktivisti Mreže mladih Kiseljak: Džemil Ahbabović, Enis Ramić i Anida Karahmet. Predavač edukacijskog dijela kampa je bio trener i konsultant Valdet Peštalić, a učesnici su mogli da nauče mnoge stvari vezane za menažment, organizaciju, kao i načine kako postati uspješan. Kroz trodnevni kamp omladina se mogla vratiti u svoje džemate spremni za pokretanje mikro mreže, odnosno, da budu dijelom širenja mreže na lokalni nivo. Uz brojne radionice, igre, i prezentacije, kao i goste i zabavni dio, kamp je bio uzrokom umrežavanja i upoznavanja nove omladine, iznošenja ideja i planiranja, pa se s tim u vezi može pomenuti nekoliko projekata u kojima će prvobitno učešće uzeti omladina, uključivši koordinatore (imame). Učešće u edukacijskom dijelu su uzeli i pomoćnik Pomoćnik muftije sarajevskog za vjerske poslove i obrazovanje dr. Abdulgafar Velić i koordinator Mreže mladih MIZ-e Sarajevo Miralem ef. Babajić. A za relaksirajući i slobodni dio aktivnosti gost je bio Ajdin Hasanić.


Pored edukacijskih aktivnosti, učesnici su imali priliku posjetiti Bjelašnicu, gdje su nastavili svoje druženje i upoznavanje. Treći dan kampa je upriličen za završne edukacijske aktivnosti kao i prezentaciju omladine šta su usvojili na ovome kampu. Prezentaciji jednog projekta omladine prisustvovali su Muftija sarajevski prof. dr. Enes ef. Ljevaković, glavni imami Medžlisá Muftiluka sarajevskog, kao i koordinatori Mreže mladih Muftijstva sarajevskog. Bitno je napomenuti da je omladina pokazala veliko interesovanje i angažman u realizaciji aktivnosti samim tim preuzimajući ulogu nosioca Mreže mladih.
Na kraju kampa upriličena je podjela certifikata za učesnike, a podijelio ih je Muftija sarajevski prof. dr. Enes ef. Ljevaković.


Za vrijeme održavanja Kampa Mreže mladih aktivista Muftiluka sarajevskog u prostorijama Centra za lično i profesionalno usavršavanje je upriličen prvobitno sastanak koordinatora Mreže mladih Muftijstva sarajevskog, na kojem su prezentirane aktivnosti proljetnog semestra Mreže mladih, također podijeljena su i dosadašnja iskustva kao i kratki osvrt na ono šta omladina radi na drugom po redu kampu.
Nakon toga upriličen je sastanak koordinatora Mreže mladih i glavnih imama Medžlisá Muftiluka sarajevskog, a tom sastanku je prisustvovao i Muftija sarajevski prof. dr. Enes ef. Ljevaković. Na sastanku je također izložen plan aktivnosti Mreže mladih, kao i zajedničke ideje ka ostvarenju boljih rezultata u aktivnostima Mreže.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine