digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Promocija knjige Abdulgafara Jukića

Autor: Salih Smajlovicć Februar 10, 2018 0

Osam decenija škole i preko tri hiljade njenih svršenika.

Sedmog februara je u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, održana promocija knjige „ Svršenici i svršenice, hafizi i šehidi Gazi Husrev-begove medrse / 1930. -2010. /“autora Abdulgafara Jukića.

S obzirom da je knjiga o medresi i njenim učenicima, da je promocija bila također u medresi, razumljivo je da je na njoj bilo najviše učenika i učenica te škole, koji su ispunili amfiteatar. Bili su tu također i profesori medrese, predvođeni direktorom mr. hfz. Mensur ef. Malkićem, te prijatelji i rodbina autora knjige.

Uvodno ašere je proučio Ahmed Alili, unuk Abdulgafara Jukića, sin hafiza Aziza Alili, a knjigu su promovisali: Mr. Dževad Pleh, Mirzet Hamzić i Hajrudin Mešić, koji su istakli vrijednost knjige i požrtvovanost njenog autora, koji je uložio mnogo truda prekupljajući podatke  o svršenicima medrese za period od osam desetljeća.

Autor knjige je iskazao posebno zadovoljstvo što knjigu prvo promoviše u medresi u kojoj je jedno vrijeme radio kao profesor i odgajatelj, zahvalio se upravi škole koja mu je omogućila da radi na tom projektu, a recenzentima Dževadu Plehu i Mirzetu Hamziću što su mu pomogli na pripremi knjige.

Pošto je knjiga štampana u ograničenom tiražu, a potražnja za njom je velika, pogotovo svršenika medrese čija su imena u njoj spomenuta, napominjemo da se ona može kupiti u knjižari u dvorištu Begove džamije, po cijeni od 10 KM po primjerku.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine