digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Zašto izabrati medresu: Tamo gdje se pripremaju duhovni i svjetovni prvaci Bošnjaka

Autor: E.S. Juni 08, 2021 0

Objavljen je konkurs za prijem učenika u sedam bosanskohercegovačkih medresa. Razgovarali smo s bivšim učenicima naših medresa o njihovim iskustvima u medresi te značaju ovih škola u njihovom životu.

 „Behram-begovu medresu, čija sam svršenica, vidim kao ustanovu koja je u svojoj višestoljetnoj povijesti središte naučnog, duhovnog i kulturnog života u Tuzli i u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Vidim je kao ustanovu kojoj je cilj prema kome je usmjeren odgojno-obrazovni proces izgradnja ličnosti slobodnog i otvorenog uma i predanog srca, koje će svojim znanjem i djelovanjem u društvu unositi promjene koje će biti generatori napretka i prosperiteta. U radu s učenicima se nastoje prepoznati kvalitete i afiniteti, te se nastoji osigurati ambijent koji odgovora svakom ponaosob, kako bi došlo do afirmacije i uspjeha. Govoreći iz vlastitog iskustva, nakon što je dolaskom u Medresu prepoznat moj afinitet za pisanu riječ i novinarski poziv, od svoje škole sam dobijala podsticaj na brojne načine, otvoren mi je prostor za djelovanje u ovom segmentu, a kao dodatni podsticaj da i nakon školovanja u Medresi nastavim koračati istim putem, Medresa me je nagradila objavljivanjem zbirke mojih tekstova, što je bio najljepši način da se kaže: ‘Vjerujemo da to možeš i u tome te podržavamo’. I danas to čuvam duboko u sebi. Ovaj primjer jasno odslikava na koji način medrese pomažu svojim učenicima u rastu i razvoju, u svakom segmentu, kako za vrijeme, tako i poslije školovanja. Važno je naglasiti da su medrese prvenstveno odgojne, a zatim obrazovne ustanove, vrijednosti i principi na kojima se odgajaju učenici medresa ih prate na putu njihovih očovječenja i ali i društvenog napretka. Dakle, iz medresa izlazimo kao osobe koje ne odustaju od svojih snova i svojih principa, i koje svoje profesionalne i personalne perspektive, utemeljeno na istinskim vrijednostima, vežu za Zajednicu i za Bosni i Hercegovinu“, kazala je Rabija Arifović, dobitnica priznanja “Srebrna značka” Univerziteta u Sarajevu i novinar Radija BIR. 

rabija

Rabija Arifović:  Iz medresa izlazimo kao osobe koje ne odustaju od svojih snova i svojih principa

 

Snažna podloga za visokoškolsko obrazovanje

„Medresu sam, dok sam je pohađao u Travniku, posmatrao kao odgojno-obrazovnu ustanovu koja učeniku svojom metodologijom, i metodama o kojima se i u to vrijeme možda trebalo razgovarati, nudi temelje vjere prevashodno kroz izučavanje islamskih nauka, ali i drugih naučnih disciplina. Značajna karakteristika ovakvog obrazovnog i odgojnog procesa jeste njegovo odvijanje u okviru internata, gdje je prostor u kojem se odgajaju i obrazuju generacije bio ograničen u određenoj mjeri, ali su se u vremenskom smislu ovi procesi odvijali konstantno. Pred kraj školovanja i boravka u medresi, osjetio se dašak reformi nastavnih planova i programa nauštrb islamskih nauka, te mi se čini kako je medresa narednim generacijama uspjela predočiti i ispuniti sve svoje potencijale. No, u to vrijeme medresa je bila jedna od rijetkih srednjih škola koja je potencijalno nudila posao odmah po završetku, što su pojedini učenici i iskoristili. Ipak, lično sam se uvjerio da medresa pruža snažnu podlogu za visokoškolsko obrazovanje u različitim disciplinama, a naročito, pored islamskih nauka, u oblasti kojom se krećem (arapski jezik). Obrazovanje i odgoj, kao važni segmenti čovjekovog života, odavno su medresine posebnosti. No, uz određene korekcije i dodatni angažman njezina karakteristika može postati poboljšanje Zajednice i društva uopće”, kazao je Mirnes Duranović, asistent na Odsjeku za orijentalnu filologiju Filozofskog fakulteta UNSA.

mirnes

Mirnes Duranović: Medresa pruža snažnu podlogu za visokoškolsko obrazovanje u različitim disciplinama

 

Cijeli tekst u štampanom i digitalnom izdanju.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine