digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Reisul-ulema IZ u BiH upriličio prijem za Agenciju

Autor: Februar 22, 2018 0

Sarajevo, 20. februar 2018. (MINA) – Danas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović primio u posjetu upravu i uposlenike Agencije za certificiranje halal kvalitete. Prilikom današnjeg susreta razgovarano je o najznačajnijim rezultatima u proteklih 11 godina, te o budućim projektima Agencije

Uspostavljanje pouzdanog sistema halal certificiranja je zaokruženo dobijanjem halal akreditacijskog certifikata od Emirates International Accreditation Centre (UAE) kao najvećeg priznanja koje halal certifikacijsko tijelo može postići. Pored toga, Agencija je okončala i postupak registracije kod JAKIM (Department of Islamic Development Malaysia) nadležnog autoriteta za pitanja halala u Maleziji. Ovim postignućima Agencija je dodatno učvrstila svoju poziciju u globalnoj mapi halal industrije.

Razgovarano je i o budućim projektima od kojih je najvažniji osnivanje međunarodnog referentnog centra za laboratorijske analize. Ovaj centar će imati pristup svim aktuelnim i relevantnim naučnim saznanjima, te resurse potrebne za provođenje analiza i testiranja s ciljem unaprjeđenja kvaliteta halal proizvoda.

Članovi Upravnog odbora su naglasili ulogu Agencije u provođenju misije Islamske zajednice kroz osiguravanje uvjeta da muslimani imaju dostupne halal proizvode. Putem edukacija o halalu Agencija je doprinijela boljem razumijevanju halala kao vrijednosti koja koristi svim ljudima. Agencija je svojim predanim radom postala referentni centar za oblast halal certificiranja i ostvarila pretpostavke za razvijanje novih djelatnosti.

Reisu-l-ulema Kavazović je naglasio da je Agencija, kao institucija Islamske zajednice u BiH, opravdala ulogu koja joj je dodijeljena, a to je da osigura halal hranu i proizvode za muslimane na ovim prostorima. On je također istakao i napore koje Agencije ulaže na međunarodnoj sceni u osiguranju plasmana halal proizvoda iz BiH na međunarodna tržišta. Reisu-l-ulema je čestitao Agenciji na postignutim uspjesima pritom posebno istaknuvši dobijanje halal akreditacijskog certifikata kao potvrde odgovornog i profesionalnog rada u oblasti halal certificiranja proizvoda i usluga. Na kraju je dodao da će Rijaset također pružiti i potrebnu pomoć Agenciji u realizaciji budućih projekata.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine