digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Završen trening "Napredno roditeljstvo"

Trodnevni program treninga za imame, muallime i roditelje završen je interaktivnim predavanjima i sumiranjem utisaka.

Protekla tri dana (23. - 25.) u kalendaru imama, muallima, roditelja i predavača bila su rezervisana za trening "Napredno roditeljstvo", tokom kojeg su učesnici kroz teorijske postavke i praktične primjere dodatno osposobljeni za rad na terenu i izazove sa kojim se svakodnevno susreću, kako privatno, tako i profesionalno. 

Trodnevni program zaokružen je završnim predavanjima sva tri predavača; dr. Selvira Daraganović, dr. Senija Tahirović i dipl. psiholog Jasna Sofović, tokom kojih je data dodatna praktična dimenzija prethodno iznesenim teorijskim aspektima. Problemi prilikom procesa odgajanja, pominjani prethodnih dana, vremenom mogu prerasti u radikalizam i nasilni ekstremizam. Treninzi posljednjeg dana upravo su analizirali sve potencijlne scenarije takvog razvoja situacije.

"Radikalizam i nasilni ekstremizam u bilo kojem obliku predstavljaju opasnost za mlade, porodice, društvo i cijeli svijet", zaključeno je.

Na kraju dana su rezimirani utisci, gdje su učesnici i predavači izrazili pozitivne dojmove smještajem, sadržajem i okruženjem. Iznešeni su planovi i dileme vezene za nastavak projekta, koji će uključivati rad sa omladinom i roditeljima na terenu, kroz održavanje nekoliko radionica u matičnim džematima učesnika seminara.

Uz radionice, projekat "Prevencija radikalizacije koja vodi ka nasilnom ekstremizmu kod mladih" u organizaciji Uprave za vanjske poslove i dijasporu će, uz današnje učesnike, okupiti i omladinu iz ovih džemata na treninzima slične tematike.  

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine