Počeo trening "Izgradnja životnih vještina"

Autor: April 14, 2018 0

Upoznavanjem učesnika sa programom, počeo je treći dio projekta "Prevencija radikalizacije koja vodi nasilnom ekstremizmu kod mladih". 

Trening (13. - 15. mart) koji uz imame i mualime u hotelu "Saraj" u Sarajevu okuplja i 60 adolescenata iz njihovih džemata ima za cilj senzibilirati učesnike o značaju životnih vještina u prevenciji nasilnog ekstremizma i radikalizma, podučiti ih određenim životnim vještinama koje će primijeniti u svakodnevnom životu, te uz koje će ostvarivati adekvatnije međuljudske odnose i produktivnije djelovati unutar vlastite zajednice.

Trening je zamišljen tako da polaznici nakon njegovog završetka ovladaju osnovama životnih vještina, budu u mogućnosti u svojim džematima pokrenuti radionice na slične teme i praktično postupati kao zagovornici nenasilnog djelovanja.

Trening će biti radioničkog tipa, tokom kojeg će polaznici imati priliku da kroz rad u grupama percipiraju određene aktuelne probleme i pronađu moguća praktična rješenja.Uz upoznavanje sa programom, pozdravni govor i želje dobrodošlice, učesnici su tokom prvog dana upoznati sa vrstama i definicijama osnovnih životnih vještina, te održali kratku radionicu kritičkog preispitivanja vlastitog života, preciznije onih njegovih trenutaka koji pokazuju postupanje u skladu sa životnim vještinama ili njihovo iznevjeravanje.

Usmeno iznesena pojedinačna iskustva na ovu temu su pokrenula konstruktivnu konverzaciju.  

Podsjećamo, projekat "Prevencija radikalizacije koja vodi ka nasilnom ekstremizmu kod mladih" organizuje Uprava za vanjske poslove i dijasporu", a voditeljice treninga "Izgradnja životnih vještina" su Azra Ibrahimović i Aida Kuljanović - Mešić. 

 

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro