digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sastanak šejha Sa'da eš-Šisrija s dekanima i muftijama

Danas je u prostorijama Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu upriličen sastanak reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazovića i dr. Sa'd bin Nasira eš-Šisria, savjetnika kralja Saudijske Arabije Selmana bin Abdulaziza i člana Vijeća visoke uleme Kraljevine Saudijske Arabije s dekanima fakulteta Islamske zajednice i muftijama te njihovim izaslanicima.

Sastanku su uz delegaciju, koja je doputovala sa šejhom dr. Sa'dom Eš-Šisrijem, prisustvovali i ambasador Kraljevine Saudijske Arabije NJ.E. Hani bin Abdullah Mominah te ataše za vjerska pitanja pri Ambasadi Kraljevine Saudijske Arabije šejh dr. Abdul-Medžid El-Gajs.

Reisu-l-ulema je u uvodnom govoru izrazio zadovoljstvo što se prijateljska zemlja Saudijska Arabija interesuje za položaj i stanje muslimana u BiH, ali i za Islamsku zajednicu. Upoznao je dr. Sa'da o vjerskom i prosvjetnom radu Islamske zajednice te optimističnim činjenicama, poput sve većeg broja hafiza.

Šejh Sa'd je iskazao poštovanje Islamskoj zajednici što čuva islam na ovim prostorima te naglasio važnost očuvanja dugogodišnje tradicije poučavanja islamu na ovim prostorima. “Svi moramo sačuvati zajednicu muslimana u svijetu. Što se tiče islamskog djelovanja u Bosni i Hercegovini, to je vaš posao i mi smo vam zahvalni na tome, jer ste preuzeli odgovornost u očuvanju islamskog identiteta na ovom području. Stoga, moramo sačuvati Islamsku zajednicu i njen položaj. Vi ste domaćini ovdje, znate šta je bolje i kako je nabolje raditi. Mi poštujemo islamsku tradiciju vaše zajednice i hanefijski mezheb koji se baštini ovdje. Očuvanje vaše tradicije i hanefijskog mezheba je zahtjev koji mi želimo da ispoštujemo i smatramo to svojom obavezom. Spremni smo vam na tom putu pomoći koliko smo u mogućnosti. Drago mi je čuti da sve veći broj omladine uči hifz i to je radost svih muslimana i u tom segmentu ćemo vam još više pomoći“, kazao je dr. Sa'd i pozvao da se uspostavi zvanična saradnja Islamske zajednice i Kraljevine Saudijske Arabije u vezi s odlaskom studenata u Saudijsku Arabiju, kako bi postojao određen sistem s obzirom da je islamsko obrazovanje uvijek bilo institucionalnog karaktera u Bosni i Hercegovini i takvo treba ostati.

Muftije i dekani su u nastavku razgovora otvorili niz aktuelnih pitanja, a dr. Sa'd će svoju posjetu nastaviti obilaskom islamskih fakulteta, medresa i muftijstava. Nakon što je reisu-l-ulema uručio poklon dr. Sa'du, delegacija je obišla prvobitnu zgradu Gazi Husrev-begove medrese i upoznala se s tradicijom institucionalnog vjerskog obrazovanja u sklopu Islamske zajednice u BiH. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine