digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Seminar za uposlenike predškolskog odgoja Islamske zajednice

Vrtić „Zemzem“ domaćin prvog stručnog seminara za uposlenike predškolskog odgoja Islamske zajednice.

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice  Mostar i vrtića Zemzem  u Mostaru je tokom vikenda 5. i 6. maja održan seminar o temi "Razvojni proces djeteta do polaska u školu". Cilj ovog seminara kako je naglasila direktorica vrtića Zemzem Minja Sefić je dodatna edukacija odgajatelja angažiranih vrtićima čiji osnivač je Islamska zajednica. „ Seminar je početak budućih edukativnih procesa. Nadamo se da će ovu inicijativu podržati i sa nivoa Rijaseta IZ-e u BiH“, kazala je Sefić. Na seminaru su učestvovali odgajatelji iz Mostara, Brčkog, Janje, Kiseljaka, Tešnja i Odžaka. Fokus predavanja bio je usmjeren

Na razvoji proces djeteta predškolske dobi. „Cilj nam je znanstveno sagledavati tokove predškolskog odgoja i usaglašavanje naših zajedničkih iskustava s tim tokovima“, naglasila je Sefić.

U radu seminara radove su prezentirali dr.Adi Palić, dr.Elvedin Habibija, nutricionizma mr. Nevena Pandža, doc.dr.Nusreta Kepeš i mr.Barima Haćam. Seminar je otvorio mostarski muftija Salem ef. Dedović. On je izrazio radost da se seminar održava u Mostaru naglasivši da je iskustvo Medžlisa IZ-e Mostar na osnivanju Djećijeg vrtića pri Islamskoj zajednici pomoglo i drugim sredinama da razviju slične projekte. „Ime našeg vrtića je prepoznatljivo u široj zajednici zahvaljujući činjenici da realiziran kroz iskren nijet i oslanjanje na Uzvišenog Allaha dž.š. Rezultate koje ostvaruje vrtić Zemzem s ponosom možemo isticati na svim nivoima društvenog djelovanja. Povjerenje koje su nam ukazali roditelji djece je privilegija koja sa sobom nosi i veliku odgovornost“, poručio je muftija. 

Enver Tursunović direktor predškolske ustanove „Evlad“ iz Brčkog govoreći o važnosti seminara kazao je da je on vrlo dragocjen jer pomaže i menadžmentima i odgajateljima. „Vjerovali smo da možemo postići dobre rezultate i da iz dana u dan vrtići koji djeluju u okrilju Islamske zajednice su sve bolji i uspješniji. Sretan sam da danas možemo razmijeniti mišljenja i iskustva“, kazao je Tursunović.

Mr. Barima Haćam, sociolog dječije psihologije, rado se odazvala na poziv organizatora. Ona smatra da svi koji su uključeni u obrazovanje konstanto se moraju dodatno obrazovati jer ih promjene u društvu i tehnološki napredak na to primorava. „ Izuzetno cijenim bilo čiji trud i napor da se dodatno educira i da omogući uposlenicima da dobiju priliku da razmijene iskustva i dileme s kojima se susreću“, kazala je Haćim.

Komentirajući odlike odgoja i obrazovanja u aktuelnom društvenom trenutku s naglašenom upotrebom modernih tehnologija ona je kazala kako danas imamo sve više djece u ranoj fazi života postali ovisnici od modernih tehničkih pomagala. „ Imamo puno djece koja provode vrijeme na različitim ekranima, televizijama, ipodima, telefonima, a roditelji im nisu u stanju sa svojim znanjem pomoći i pratiti ih šta rade. Tendencija je da djeca jako rano počnu koristiti aparate i instrumente. Moj stav je da nema nikakve potrebe da se djeca u predškolskoj dobi time služe“, kazala je Haćam. Preporučila je da roditelji preduprijede zloupotrebe modernih tehnologija i da djeci pomognu naučiti kako se okoristiti Internetom kako ne bi postali samo puki konzument.  

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine