digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Akcija "Iftari 2018"

Fondacija “Izvor nade“ tokom ramazana posjetila 14 mjesta, podijeljeno 1745 iftara i 405 paketića.

SARAJEVO, 14.06.2018. - Aktivisti Fondacije “Izvor nade“ organizirali su u toku mjeseca ramazana akciju podjele iftara u povratničkim i drugim mjestima pod nazivom “Iftari 2018“. Akcija čiji je cilj prvenstveno obilazak povratnika i dijeljenje radosti ramazana i iftara ove godine obuhvatila je 14 mjesta. Tako su akcijom obuhvaćena mjesta Foča, Lišnja (Prnjavor), Šćipe (Prozor), Jošanica (Zvornik), Kukavice (Rogatica), Jezero, Trebinje, Polje (Bos. Dubica), Fazlagića Kula (Gacko), Livno,  Prozor, Nažbilj (Kakanj), Kamenica (Zvornik) i Bos. Brod.

Posjete navedenim mjestima bile su koordinirane s Rijasetom Islamske zajednice u BiH, muftijama i glavnim imamima na terenu s ciljem izbjegavanja preklapanja posjeta određenim povratničkim mjestima.

“U svim mjestima koje smo obišli imali smo toplu dobrodošlicu od imama i džematlija a na posljednjem iftaru u Bos. Brodu prisutnima se obratio i muftija banjalučki, dr. Osman ef. Kozlić. Svima koji su bili dio ovogodišnje akcije 'Iftari 2018' najiskrenije zahvaljujemo“, izjavio je direktor Fondacije “Izvor nade“ Tarik Agetović.

Agetović je kazao kako je tokom akcije “Iftari 2018“ podijeljeno 1745 iftara i 405 paketića. U posjetama koje su uprilične po različitim gradovima Bosne i Hercegovine iz Sarajeva je putovalo 429 osoba što je u prosjeku više od 30 osoba po jednoj organiziranoj posjeti.

U organizaciji ovogodišnjih iftara svoj doprinos dali su i stipendisti Fondacije.

“Studenti su i pored svih svojih fakultetskih obaveza pronašli vrijeme i aktivno se uključili u akciju. Na ovaj način imali su priliku podijeliti radosti ramazana i iftara s našim povratnicima“, kazao je Agetović.

 Porodična atmosfera za stipendiste

Donatori Fondacije ovaj ramazan su iskoristili i u saradnji s rukovodstvom Fondacije organizirali iftare za stipendiste Fondacije.

“Dobročinitelj svoje djelo uljepšava vlastitom kreativnošću. Projekat susreta donatora i stipendista u porodičnoj atmosferi je upravo pokazao koliko jedno dobro djelo može biti uljepšano. Stipendisti su osjetili porodičnu toplinu od strane donatora i njihovih porodica te jedni drugima vratili optimizam i podijelili radosti ramazana. Realizirano je više od 50 divnih posjeta u kojima je ugošćeno skoro 300 stipendista od kojih su neki imali priliku više puta da prisutvuju“, kazala je Merjem Salihagić, stručna saradnica za rad sa učenicima i studentima pri Fondaciji “Izvor nade“ i zahvalila se svim donatorima na pruženoj podršci u radu Fondacije.

 Stipendisti Fondacije pripremili iftar za djecu u Prozoru

 Stipendisti Fondacije drugu godinu zaredom organizirali su “studentski“ iftar a sredstva za isti su obezbijedili od svojih stipendija i džeparaca. Iftar koji je organiziran u Prozoru okupio je stotinu učenika osnovne i srednje škole Alija Isaković.

U ime Fondacije mladima se obratio direktor Agetović koji je tom prilikom kazao kako je  “posebnost iftara u tome što ga organizuju stipendisti koji su od svojih stipendija i džeparaca odvojili da bi radost iftara podijeli sa svojim vršnjacima“ te da je kultura davanja i dijeljenja nešto čemu Fondacija s posebnom pažnjom pristupa pri radu sa stipendistima.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine