digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mijenja li se uloga kancelarije poslije pandemije?

Autor: Hamida Karčić Juli 14, 2020 0

Kancelarije u skoroj budućnosti neće imati istu funkciju kao prije pandemije. Naime, prema pisanju kolumnistice The New York Timesa, Jennifer Senior, od 17. maja 2020. godine, velike kompanije kao što su Google i Facebook mogle bi raditi na daljinu sve do kraja 2021.

Twitter, također, omogućava svojim uposlenicima rad na daljinu zauvijek. Kancelarije ove kompanije će najvjerovatnije ostati otvorene za starije menadžere i mlađe koji će dolaziti jednom ili dva puta sedmično da se sretnu sa svojim šefovima. Banke razmatraju mogućnost da ne popunjavaju potpuno svoje kancelarije.

Postoji više razloga šta je navelo ove velike kompanije da posegnu za ovakvim rješenjem – radom na daljinu. Među njima je prije svega – visoke zakupnine prostora i veliki troškovi samog održavanja kancelarija. Sav taj visoki iznos novca se može upotrijebiti u usavršavanje uposlenika kompanije. Pored toga, tu je nespremnost kompanija da investiraju novac za sigurniji higijenski i fizički boravak uposlenika u prostorijama kompanije. Produktivnost kompanija koje su radile na daljinu nije se smanjila, čak u nekima se bilježio i porast produktivnosti rada uposlenika. Razlog za to vide u tome što su uposlenici bili lišeni velikih gužvi i zamora u putovanjima od posla do kuće.

Međutim, mnogima će nedostajati kancelarija. Prije svega će im nedostajati radne kolege, neformalni razgovori, razmjena iskustava, informacija, generiranje ideja, upoznavanje novih kolega i usvajanje iskustava starijih i iskusnijih uposlenika. Prema obuhvatnom istraživanju koje je uradio Gallup (Agencija za istraživanje javnog mnijenja u Americi), od ukupnog broja anketiranih žena koje rade izvan kuće, dvije trećine su rekle da je osnovni razlog rada izvan kuće socijalizacija. Pojavljivanje u kancelariji, odlazak i dolazak na posao, neformalno komuniciranje, mijenjanje odjeće i slično čine život mnogo interesntnijim.

S druge strane, rad na daljinu odnosno od kuće često kod osoba pravi poteškoće oko razgraničenja privatnog i službenog statusa. U istoj odjeći, sa istog mjesta, prisustvo online sastancima i rad od kuće su postali naša stvarnost. Pandemija je pomogla da tehnologija sruši granice između posla i kuće. Brisanje granica između posla i kuće, sa novim tehnologijama, znači da su uposlenici više dostupni i da nemaju radnog vremena. Uz smanjene kontakte i ograničene društvene interakcije, ostaje da se vidi kako će rad na daljinu dugoročno utjecati na mentalno zdravlje uposlenika.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine