digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kako je turska naučnica doprinijela spuštanju čovjeka na Mjesec

Autor: Hamida Karčić Septembar 22, 2020 0

Crtice iz izolacije

Proslavljajući 51. godišnjicu  čovjekovog spuštanja na Mjesec – Apollo 11, Google Doodle je lansirao specijalni animirani film u čast turske naučnice, profesorice Dilhan Eryurt.

Naime, 20 jula 1969. godine Neil Amstrong i Buzz Aldrin su bili prvi ljudi koji su kročili na tlo Mjeseca. To je bio veliki uspjeh za čovječanstvo. Iza ovog uspjeha su stajali nebrojeni pojedinci svih vrsta zanimanja i profesija koji su radili timski na realizaciji ove misije. Među njima je bila i turska naučnica, profesorica astrofizike Dilhan Eryurt. Za doprinos je posthumno odlikovana NASA Apollo Achivement Award – nagradom koju dodjeljuje NASA pojedincima i timovima za doprinos i posvećenost u radu koji je rezultirao spuštanju čovjeka na tlo Mjeseca.

Naučnica, Dilhan Eryurt, radeći u NASA Goddart Institut for Space Studies (Institut za svemirske studije), otkrila je nešto što je usmjerilo pravac naučnog i inžinjerskog istraživanja  novih prostora u svemiru. Naime, ona je otkrila da je Sunce na početku nastanka bilo mnogo svjetlije i toplije i da je kasnije dolazilo do smanjenja te jačine. Ovo otkriće dalo je inžinjerima NASE ključne informacije za modeliranje solarnog uticaja na mjesečevu okolinu. 

Dilhan Eryurt rođena je u Izmiru 1926. godine. Školovala se u Istanbulu, Ankari i Michiganu. Bila je profesorica je matematike i astronomije. Osnivačica je Odsjeka za astrofiziku na Middle East Technical University (METU) u Ankari. Na istom  univerzitetu je bila profesorica, a kasnije i dekanesa fakulteta. Radila je na više instituta i univerziteta u Kanadi i Americi. Dobitnica je nacionalne nagrade Republike Turske – Tubitak Science Award 1977. godine, koja se dodjeljuje naučnicima, istraživačima i inovatorima. Umrla je u 85 godini života, 13. septembra 2012. godine u Ankari

Profesorica Dilhan Eryurt je prevazišla granice svoje domovine, a rod joj nije bio prepreka da skoro deset godina bude jedina žena u Goddart Institutu za svemirska istraživanja pri NASA-i, kao i jedina žena na Middle East Technical University u Ankari u to vrijeme. Uz podršku porodice (otac je bio član Velike nacionalne skupštine Republike Turske) i sa željom za sticanjem znanja, ova profesorica je učestvovala u velikim svjetskim projektima kao što je Apollo 11. Posthumnom dodjelom prestižnog priznanja kao i animiranim filmom u njenu čast, sa zvijezdama s kojima Dilhan putuje u svemir, ova profesorica će ostati upamćena zauvijek. 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine