digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sjećanje na muderrrisa Murata ef. Mahmudbegovića

Autor: Februar 03, 2016 0

Sjećanje na muderrrisa Murata ef. Mahmudbegovića (1875-1918)

 

Općina Živinice oduvijek je imala veoma učene i poštovane vjeroučitelje, a jedan od njih je i muderris Murat ef. Mahmudbegović iz Đurđevika - mahala Odžak koji je prije 98 godina preselio na Ahiret.

 Po tradiciji prvi predak Mahmudbegovića doselio se za vremena Osmanske vlasti 1503. godine u Konjic, po imenu Ahmed-beg imenovan od strane sultana za vezira u Bosni. Imao je četiri sina po imenu Abdullah, Fehim, Hasan i Hašim. Prezime Mahmudbegovića vezuje se za jednog od ova četiri pomenuta imena, a najbliži im je Mahmud-beg, sin Abdullahov, koji je živio u Tuzli, a posjedovao je svoje imanje u Đurđeviku, mahala Odžak.  Jedan od njegovih potomaka je i rahmetli muderris Murat ef. Ahmudbegović, rođen 1875.godine u Tuzli od oca Alije i majke Fatime. Osnovno i mektebsko obrazovanje stekao je u rodnom gradu, a Daru-l-muallimin i Gazi Husrev-begovu (Kuršumliju) medresu završio je 1900. godine u Sarajevu. Zahvaljujući talentu i velikoj želji za daljim obrazovanjem Murat ef. iste godine odlazi u Istanbul na dalje naukovanje i ostaje osam godina. U to vrijeme sa njim su zajedno učili naši poznati alimi rah. hadži hafiz dr. Salih ef. Sivčević i rah. muderris Alija ef. Livadić, koji su pješice otišli u Istanbul maršrutom preko Foče, Sandžaka, Kosova, Makedonije i Bugarske sve do Turske.

 U svoju Bosnu i svoj rodni grad Tuzlu vraća se 1908.godine i skoro tri godine vrši dužnost vjeroučitelja u tuzlanskim školama. Rješenjem Ulemai -Medžlisa u Sarajevu 1911. godine imenovan je za muallima mekteba u Bašigovcima kod Živinica. Dolaskom na službu u spomenuti džemat upoznao je džematlijskog imama Ahmet -ef. Čokića, rodom iz Kovača, s kojim je uspostavio novo prijateljstvo. Malo kasnije, 1912.godine, Murat ef. je sklopio brak sa Fatimom-sestrom Ahmet - efendijinom, da bi mu se iz tog braka rodile kćerke Hava, Fatima i Emina, te sin Muhamed, koji je završio Gazi Husrev-begovu medresu 1938.godine u Sarajevu.  Potom se Murat ef. upoznao i stupio u vezu sa svojim rođakom Mahmud-begom koji je živio na svom imanju u Đurđeviku-mahala Odžak i ponudio mu da dođe kod njega i nastani se na parceli zvana „Carska bašča“, što je Murat ef. i prihvatio. Uporedo s muallimskom dužnošću muderris Murat ef. je vršio dužnost vjeroučitelja u Osnovnoj školi Đurđevik, koja je sagrađena 1911.godine za vrijeme Austro-Ugarske monarhije.

Po pričanju rah. hadži Adem -ef. Hodžića (1910-2006) i rah. Ibrahima ef. Nukića (1909-1994) rah. muderris Murat ef. pripadao je generaciji intelektualaca širokog obrazovanja i primjernog islamskog morala, koja se u to vrijeme školovala u Istanbulu, a po povratku kući živjela strogo po propisima uzvišenog Šeriata. Kako su rekli gore spomenuti alimi, ugasio se život jednog velikog alima, učenog i pobožnog čovjeka, čovjeka od ugleda i uvažavanja i starijih i mlađih.

Za svog kratkog života od 43 godine i 10 godina službovanja bio je za primjer, te ostao zapamćen kao čovjek uzornog islamskog življenja, velikih sposobnosti i vrlina, a posebno u sjećanju onih koji su od njega učili i imali sreću da budu njegovi učenici.  Posjedaovao je svoju privatnu biblioteku na orijentalnim jezicima, tri toma rječnika „KAMUS“, četiri toma prijevoda Kurana „TEFSIRU-L-HAZIN“, uz to tri toma „TARIKATI-L-MUHAMMEDIJE“, zatim Kitab „MEDŽLISU-IRŠADIJEH“, te druga mnogobrojna djela-kitabe od uglednih i priznatih isl.alima, koja je ostala u nasljedstvo njegovom sinu hadži Muhamedu ef.

Kako se vidi iz rukopisa i zaostavštine rah. muderrisa Murat -ef. odlično je poznavao arapski i turski jezik, na kojima je pisao i prevodio sa njih. Posebno se ističe njegov rukopis ovim jezicima, ljepota i stil pisanja, a to mu daje pravo da se svrstao među prvake naše ulleme.

   Razbolio se od bolesti pluća i preselio na Ahiret 1918. godine. Pokopan je na haremu ŠAHIĆI u Đurđeviku. Dženazu namaz obavio je Hasan ef.Trumić, tadašnji đurđevički imam,  zajedno sa hafiz-Mustafa- ef. Butkovićem, kolegom i iskrenim prijateljem rah. muderrrisa Murat - ef. Mahmudbegovića.

RAHMETULLAHI  ALEJHI  RAHMETEN  VASIAH !

                             HUSEIN ĐOGIĆ-ŽIVINICE

 

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine