digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Znate li šta je ezantaš?

Autor: Ahmed Lavić Juni 17, 2015 0

Ispred desne sofe Gazi Husrev-begove džamije nalazise masivni kameni kapitel u narodu prozvan ezantaš

Porodeći dimenzije kapitela, način klesanja i izradu mukarnasa da se zaključiti da je kapitel skoro identičan kapitelu koji se nalazi iznad istočnog stuba trijema Begove džamije. Na njegovoj gornjoj površini vidljivi su i usjeci predviđeni za vezivanje kapitela metalnim vezama sa lukovima. Pozicija tih usjeka također nam govori da se sam kapitel nalazio baš na zapadnom stubu trijema Begove džamije ispod kojeg se i nalazi. Ovaj kapitel je dospio na sadašnje mjesto vjerovatno tokom obnove džamije iz 1755. godine zbog toga što se više nije mogao uklopiti na zapadni stub te je zamijenjen manjim, lošije izrade što je primjetno poredeći ga sa kapitelom istočnog stuba. Pored kapitela stoji stepenik za lakše penjanje koji je po vrsti kamena, načinu obrade i dimenzijama nedvojbeno potiče sa nekog od stubova trijema. Pitanje koje ostaje nepoznanica jeste da li kamen potiče iz vremena gradnje džamije ili je pak postavljen nakon jedne od obnova.

Od kako je postavljen u haremu džamije, ovaj kameni kapitel se povremeno, u posebnim okolnostima (jakih zima, ratova, kada se nije imalo vremena ili je jednostavno bilo opasno ići na munaru) koristio kao mjesto sa koga se učio ezan. Dimenzije ezantaša su za 2 cm manje od dimenzija građevinskog aršina (75 cm) tako da je služio, između ostalog, i sarajevskim trgovcima koji su na njemu mjerili dužinu kupljene tkanine.

O namjeni ezantaša tokom vremena formirale su se i različite legende kao plod mašte posmatrača ili pogrešnog tumačenja pojedinih dijelova kamena. Tako je žlijeb na gornjoj strani predstavljan kao mjesto gdje su se prilikom izvršenja šerijatskih kazni odsijecale ruke, kako je Gazija isti dao izdubiti da mačka može piti vode ili kako su stepenik i kapitel služili gazijama prilikom propinjanja na konja.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine