digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Drugi dan ramazana: Ideja za iftar

Drugi dan posta je i petak, koji je često u tradiciji Bošnjaka uvijek obilježen bogatom trpezom, uglavnom s mesom i pitom. Za one koji nemaju vremena zbog posla dajemo i prijedlog kolača kojeg možete napraviti za deset minuta

SUPA

 Supa od tikvica

 Ako volite tikvice onda za večerašnji iftar pripremite krem supu od tikvica. Naročito što je sada lahko naći tikvice u trgovinama po povoljnim cijenama (često je jedan veći komad 1KM).

Zagrijte masalac (ako želite i nasjeckani luk kojeg ćete popržiti) i dodajte narezane tikvice i sve kratko propirjajte. Dodajte sitno narezani krompir, vode, začin (ili mješavinu sušenog povrća) i kuhajte oko 20 minuta.

Dodati vrhnje za kuhanje pa kratko prokuhati, osim ako ne želimo dodati povrće usitnjeno koje moramo duže kuhati i tek nakon huhanja dodati vrhnje.

 

GLAVNO JELO

 Punjeni biftek

 Meso izrezati po širini na komade i kuhinjskim čekićem što tanje istući, ali da komadi ne popucaju. Posoliti i pobiberiti s   obje strane.

 Za nadjev je potrebno luk izrezati na što tanje rezance, pa na malo vrelog ulja ispržiti. Dodati peršun, i suho meso (može i masniji dio, samo radi mirisa) te kratko pržiti – dvije minute. Dodati papriku bez sjemenki (ili papriku u prahu). Sačekati da se ohladi. Dodati biber, malo soli i dobro izmiješati. Nadjev staviti na komade mesa - odreske. Uviti meso i sa čačkalicom zadržati rolovani izgeld ili koncem.

 Odreske mesa uvaljati u brašno i na dobro ugrijanom ulju ispžiti. Ako želimo odreske sa sosom, nakon prženja ih odvojiti a na preostalo ulje na vatri dodati brašno, paradajz-sos, ili dobro izgnječeni paradajz i kuhati oko pola sata. Sos razrijediti s vodom, po želji dodati mrkvu i vratiti odreske. Poklopiti i polagano dinstati dok odresci smekšaju kao da su kuhani. Na ovaj način neće biti tvrdi, ali ni skuhani jer ostat će ukus prženog odreska kojeg svi volimo.

 

DESERT

 Kolač s bananom i čokoladom

 

Jedan petit keks zdrobiti ili kupiti već ustitnjeni keks za kolače. Pomiješati ga s jednom ili dvije banane (ovisno koliko želite jak ukus banane), jednim umućenim šlagom i istopljenom kvalitetnijom čokoladom (100 ili 200g). Dobro izmiješati kako bi smjesa postala povezana (ako se ne bude spojila dodajte još malo šlaga ili mlijeka). Smjesu staviti u tepsiju.

Još jedan šlag izmutiti i prekriti smjesu. Posuti usitnjenom čokoladom radi ukrasa.

 Za ovaj iftar prisjetimo se hadisa: Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: „Allah Uzvišeni je rekao: Moji najdraži robovi su oni koji najviše žure sa iftarom“!

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine