digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Ramazan 11. dan: Ideja za iftar

Autor: Redakcija Juni 28, 2015 0

Tjestenina u umaku od teletine i povrća. Afiyet olsun!

 

 

Sastojci: 

Oko 400 gr. teleće šnicle

1 glavica luka

1 čehna bijelog luka     

1-2 mrkve

jedna paprika, ili malo ajvara ili sataraša

začina (vegeta, so, crvena paprika)

malo brašna

tjestenine po želji

Za početak izrezati sitno luk, bijeli luk i mrkvu. Meso isjeći na zalogaje. U tavi na srednjoj temperaturi upržiti povrće dok ne poprimi lijepu rumenu boju. Izvaditi iz tave i na jakoj vatri kratko zapeći meso sa malo ulja. Kada se meso peće ne treba ga puno miješati, nego na rasporediti po tavi i ostaviti nekoliko minuta da poprimi boje sa jedne strane, onda okrenuti na drugu stranu i zapeći takođe.

Vratiti povrće u tavu, zaliti sa malo vode, tek toliko da se do pola prekrije meso, dodati začine i na niskoj temperaturi kuhati oko pola sata da meso lijepo omekša. Poslije jednu papriku isjeći na sitno i dodati u tavu, ili 2-3 kašike ajvara ili sataraša, po potrebi doliti vode.

U posebnoj posudi pomiješati 1-2 kašike brašna sa malo vode, umutiti dobro i preliti po smjesi te pustiti da prokuha.

U to vrijeme skuhati tjesteninu po uputstvu na pakovanju, ocijediti i dodati u saft ili sarvirati odvojeno. U saft po želji staviti malo vrhnja za kuhanje i poslužiti. Alternativno se može služiti i sa rižom ili krompir pireom.

 

Tarte od jabuka i maka: Predivan kolač, sočan i malo drukčiji

Za tijesto: 

200 gr. putera 

100 gr. šećera 

1 prstohvat soli

1 jaje

300 gr brašna

 

Sve to zamijesiti i oblikovati kuglu, zamotati u najlon i staviti u frižider da se hladi oko pola sata. Onda razvaljati u tepsiji prečnika 26cm i podići tijestu uz tepsiju praveći rub, izbosti viljuškom na nekoliko mjesta. Umutiti 400 gr kiselog vrhnja, s jednim jajetom, 150 gr šećera, dvije kašike meda i 200 gr maka i politi po tijestu, po tome poredati jabuke i peći na 200 C° oko 40-45 minuta, vrelu premazati džemom od breskvi ili kajsija (aprikotiranje).

Priprema: Dženeta Fajić-Kalabić koja uređuje i blog dzenetinatrpeza.blogspot.com

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine