digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Ramazan 15. dan: Ideja za iftar

Salata ala Caprese, kljukuša i domaće milchschnitte

 

Predjelo: Salata ala Caprese

1 veći paradajz
1 mozarella sir
so
malo salmico sirćeta
Paradajz oprati, izvaditi u peteljku i izrezati na kriške, mozarella sir takođe isjeći na kriške. Naizmjenično na pladanj redati paradajz i sir u krug u obliku lepeze. Posoliti, pomiješati sirće sa malo ulja i pokapati po salati. Ukrasiti svježim bosiljkom.

Glavno jelo: Ćoravo pile / Kljukuša

1 kg bataka
2 krompira
1 šolja kukuruzuvog brašna
2 šolje brašna
1 prašak za pecivo
1 jaje
2 kašike pavlake 
slatkog i kiselog mlijeka
 Batake očistit, posoliti i povegetiti, pouljiti i u podmašćenu tepsiju staviti. Na 200 stepeni kratko zapeći. Dok se bataci peku krompire oguliti i kizrendati, dodati u to jaje, pavlaku, brašna i prašaka za pecivo. Pomiješati sve i dodati mlijeka i kiselog mlijeka dok ne dobijete masu malo gušću nego za palačinke. dodati malo ulja i politi po zapećenim batacima.Peći dalje dok sve fino ne porumeni, preliti s malo vrhnja za kuhanje i servirati.

Domaće Milchschnitte

3 jaja
80 ge šećera
1 vanilin šećer
50 g brašna
25 gr kakaa
25 gr gustina
1 prstohvat soli
1 prstohvat praška za pecivo
gutljaj kisele vode
25 gr otopljenog putera
Za kremu:

200 ml mlijeka
25 gr gustina
1 velika kašika meda
šećera po želji
200 ml vrhnja za šlag
1 šlag fix ili želatin fix
Izliti većinu mlijeka u šerpu, ostaviti 2-3 kašike i zamutiti sa gustinom u posebnoj zdjeli. Staviti mlijeka da zakuha, dodati med i razmućeni gustin i kuhati 2-3 minute dok se ne počne zgusnjivati. Istresti u drugu zdjelu i pokriti folijom. Kad bude skoro hladan, mlak, umutiti šlag za šlag fixom. Miješajući mliječnu kremu dodavati kašiku po kašiku šlag i sve umutiti da se ujedini.

 Biskvit prepoloviti, jednu polovicu izrezati na 9 jednakih dijelova. Kremom jednako premazati neisjećeni dio i kvadrate poredati po kremi. Onda na osnovu već izrezanih kvaddrata isjećite sebi Milchschnitte. Ako ne izrežete prethodno poklopce sjećenje će biti otežano i krema bi samo curila sa strana. Ostaviti u frižider 2h da se stegne krema.

 

Priprema: Dženeta Fajić-Kalabić koja uređuje i blog dzenetinatrpeza.blogspot.com

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine