digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Ramazan 21. dan: Ideja za iftar

Iskoristite stari hljeb i od njega napravite odličan recept

Predjelo: Bruskete

Ovaj recept je odličan kada želite iskoristiti stari hljeb. Tako, ukoliko vam je ostalo npr. somuna od sehura možete i njega iskoristiti.
Papriku isjeći na kocke i u tavi pržiti na visokoj temperaturi dok ne porumeni sa svih strana. Staviti u zdjelu da se ohladi, paradajzu izvaditi sjemenke i isjeći ga na kocke takođe. Dodati so, malo maslinovog ulja i nekoliko kapi balsamico sirćeta. Promiješati i ostaviti da odstoji malo. Hljeb ili somune isjeći na kriške, prepolovljenom čehnom bijelog luka potrljati kriške i u tavi zapeći s obje strane da bude fino hrskav. Na svaku krišku raspodjeliti pomalo povrća i servirati. Ko želi još ljepšu aromu hljeb dodatno premazati puterom i zapeći u peći. Dalje nastaviti kao i u prethodnom dijelu.

Glavno jelo: Punjeni krompir

Nekoliko većih krompira oprati, uzduž prepoloviti i skuhati u slanoj vodi. Ocijediti i kad omlakne izdubiti ga. Ostaviti izvađeni dio u jednu zdjelu, nekoliko gljiva isjeći i u tavi ispržiti s malo luka dok voda ne ispari. Dodati krompiru, dodati malo naribanog sira trapista, kašiku milerama, malo soli i sve fino izmiješati i time napuniti krompir. Još malo posuti naribanim sirom i u peći na 200 stepeni zapeći dok se sir ne rastopi i porumeni.

Desert: Mini Pavlova

5 bjelanaca
1 prstohvat soli
250 gr šećera
1 kašičica gustina
400 gr vrhnja za šlag
šlagfix
malo šećera u prahu
voća po želji
Bjelancad sa soli utuči u čvrst snijeg, miješajući dalje dodavati polahko šećer i miješati dalje dok se šećer ne istopi. Znači kad se uzme malo mase između prsti ne smiju se osjetiti kristali šećera. Gustin prosijati u snijeg od bjelanaka i kratko promiješati. Smjesu staviti u vreću za špricanje i na pleh obložen pek papirom našpricati ispunjene krugove, odnosno dno zdjelice i onda nježno našpricati rub okolo, tako da nastane zdjelica.

Peći na 140stepeni oko 35-40 minuta, ugasiti peć i ostaviti da se unutra potpuno ohlade u odškrinutoj peći, najbolje staviti drvenu kašiku između peć i vrata da ne bude potpuno zatvorena ali ne i previše otvorena.

Neposredno prije serviranja napuniti istučenim šlagom i voćem po želji, jer će inače odmehknuti. Mogu nepunjene stajati i dvije hefte u dobro zatvorenoj kutiji.

 

Priprema: Dženeta Fajić-Kalabić koja uređuje i blog dzenetinatrpeza.blogspot.com

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine