digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Ramazan 20. dan: Ideja za iftar

Predjelo: Punjeni uštipci


Za tijesto:
500 gr brašna
1 kesica kvasca
malo soli
malo šećera
100 gr rastopljenog putera
2 žumanca
250 ml toplog mlijeka

Za punjene:
malo mladog sira
malo pavlake
soli
1 mala glavica luka
1 čehna bijelog luka
200gr mljevenog mesa
začina (so, vegeta, paprika)
1 kašika paradajz sosa

Od navedenih sastojaka zamijesiti glatko tijesto i ostaviti barem 1 sat da nadođe. Za fil pomiješati sir, pavlaku i so, može se dodati i narendanog žutog sira (gauda, livada,edamer isl.) Za drugi fil isjeći luk i bijeli na sitno, popržiti u tavi, dodati meso, pržiti dok meso ne porumeni, dodati paraajz sos i malo vode. Na niskoj temperaturi ostaviti da ukuha i pustiti da se ohladi.
Na pobrašnjenoj površini dobro prekuhati, podijeliti na 4 loptice. Dvije loptice razvaljati na kvadrate jednake veličine, oko 6mm debljine. Po jednom kvadratu rasporediti punjenje ostavljajući razmak od 1cm, tako da se dobiju jednaki kvadrati. Umućenim bjelancetom premazati drugu polovicu tijesta i namazanom starnom poklopiti punjeni kvadrat, prstima pritisnuti prostor između punjenja. Izrezati nožem na kvadrate punjene uštipke i ispeći u vrelom ulju s obje strane da lijepo porumeni. Vaditi na kuhinjski papir da upije višak masnoće.


Glavno jelo: Pita od tikvica

Zakuhati klasičnu jufku za pitu. Narendati 2 veće mlade tikvice, dodati 1 jaje i 1 čašu pavlake, malo ulja i so. Tirit je najbolje napraviti kad je jufka već razvijena da ne pusti previše tečnosti. Saviti pitu i pećenu pitu zalizi rastopljenim puterom sa malo vrhnja za kuhanje.

Desert: Puding od jabuka
2-3 jabuke
3 kašike šećera
1 vanilin puding
malo cimeta
malo šlaga za ukrašavanje
Jabuke isjeći na kocke i skuhati u pola litra vode. Prašak za puding pomiješati sa nekoliko kašika vode, cimetom i šećerom i zakuhati sa jabukama. Podijeliti u zdjelice i kad se ohladi ukrasiti šlagom i posuti sjeckanim orasima.

 

Priprema: Dženeta Fajić-Kalabić

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine