digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Ramazan 24. dan: Ideja za iftar

Ćufte su uvijek dobar izbor i svima drage

 

Predjelo: Pileća tarhana

2 pilećih leđa oprati i obariti (ko voli više mesa može uzeti batak). Prvu vodu prosuti, u šerpi upržiti malo luka,zaliti vodom, dodati izrendane mrkve i piletinu i kuhati oko pola sata. Piletinu polhako izvaditi i odvojiti meso od kostiju i vratiti u supu. Staviti začine. 3-4 kašike tarhane i peršuna i kuhati dok tarhana ne bude skuhana.

Glavno jelo: Ćufte

500 gr mljevene junetine
1 glavica luka
2 čehne bijelog luka
1 jaje
3 kašike prešle
so, vegeta, biber, mljevene paprike
2-3 kašike ajvara
malo putera i brašna
U mljeveno meso dodati sitno isjeckani luk, bijeli luka, jaje, prezlu i začine, dobro izmiješati i oblikovati ćufte. Ostaviti u frižideru da odstoje 1 sat. U vreloj tavi na ulju ispržiti da porumeni sa svih strana. Izvaditi i staviti u tavu 2 kašike i 3 kašike brašna, upržiti, klada brašno počne da rumeni staviti ajvara, kratko izmiješati, zaliti sa vodom da se dobije gušći umak, vartiti ćufte unutra, po potrebi dodati još vode i kuhati oko  20 minuta. Pred kraj kuhana dodati malo peršuna i mažurana. Servirati sa rižom ili krompir pireom.

 

Desert: Zaliveni kolač od maka

za agdu:
1 čaša (oko 200 gr) vode
1 čaša šećera
malo limunovog soka

za kolač:

4 jaja
150 gr šećera
200 gr griza
180 gr maka
1 čaša ulja
1 vanilin šećer
za kremu:

250 gr mladog sira
50 gr šećera u prahu
1 šlagfix
300 ml vrhnja za šlag
Prvo treba skuhati agdu, jer će se vreo kolač zaliti hladnom agdom. Jaja umutiti, dodati ulje, griz i mak, sve dobro promiješati i izliti u kalup. Peći na 170 stepeni oko 40 minuta. Kad je pečen izbosti ga čačkalicom i zaliti agdom. Ostaviti da se dobro ohladi. Za kremu mladi sir dobro umutiti sa šećerom, dodati par kapi limunovog soka, šlag sa šlagfixom čvrsto umutiti, pomiješati sa sirom i premazati po hladnom kolaču.

Priprema: Dženeta Fajić-Kalabić koja uređuje i blog dzenetinatrpeza.blogspot.com

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine